Buna ziua,
Am incheiat de cca 2 luni un contract de inchiriere pentru un apart. pe care il detin cu un ONG - in contractul inregistrat la ANAF este precizat termenul de plata, precum si perioada admisa de intarziere (7 zile). Persoanele cu care am incheiat contractul nu au respectat termenul de plata (au depasit si cele 7 zile). Este greu de comunicat cu ei, promit ca fac plata in cateva zile, apoi mai trece 1 sapt.-2 fara sa se intample nimic. Intrebarea mea este - daca voi considera de cuviinta, cum pot rezilia contractul cel mai simplu, este nevoie de semnatura lor chiar daca nu respecta clauzele contractului si nu platesc? Unde sa ma adresez? Eu platesc impozit la Anaf si daca situatia nu se indreapta, ies in paguba si imi pierd si timpul. Ce lege reglementeaza rezilierea in acest caz (cu pers. juridice / ONG etc) ? Ce e de facut daca nu platesc, am nevoie de semnatura lor pentru reziliere si nu coopereaza, cum se face evacuarea? Va multumesc pentru ajutor.
Pt a inceta contractul e nevoie de notificare, cel mai probabil. Depinde de clauzele din contract.
Evacuarea va fi din pacate alta problema, va fi nevoie de o hotarare judecatoreasca pt a putea face asta.. Va recomand un avoca daca chiar nu va puteti intelege amiabil...
Va puteti adresa executorului judecatoresc, in vederea evacuarii.
Contractele de închiriere pe durată determinată şi constatate prin înscris sub semnătură privată şi înregistrate la organele fiscale constituie titluri executorii în ceea ce priveşte obligaţia de restituire a bunurilor (art. 1.809 Cod civil).
"Art. 1809
Expirarea termenului
(1) Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.
(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.”
Recomanda