avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 503 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... evacuare firma sau obligarea firmei la plata chiriei
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

evacuare firma sau obligarea firmei la plata chiriei

Buna ziua,

O cladire este inchiriata, de catre doua persoane private, unei firme, iar de doi ani (doua termene de plata conform contractului) aceasta nu si-a platit chiria. Pentru prima neplata, de anul trecut, am actionat in instanta la inceputul acestui an, cu cerere ordonanta de plata, care a fost respinsa; ei au motivat ca autorizatia pentru energie electrica nu a fost primita in timp util si acest motiv i-a intarziat (desi ei au primit autorizatia la doar o luna dupa data la care trebuiau sa efectueze plata, conform contractului). In plus, au mai construit un etaj, fara acordul propietarilor (conform autorizatiei de constructie, era vorba de o terasa acoperita - 5 etaje+terasa, insa ei au construit un alt etaj la propriu). Avocatul a spus ca singura varianta ar fi cererea de evacuare, dar pentru asta trebuie platita o suma exorbitanta, care se calculeaza cu un procent in functie de perioada contractuala ( ceva gen 100.000 RON).

Exista o alta solutie?

Avocatii la care am apelat pana acum m-au descurajat, ca si cum as ramane la mila lor, ca si cum nu exista solutii ca sa imi pot recupera drepturile si bunul.....
Se poate cere in instanta si evacuarea si chiria si plata daunelor interese.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2014
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Puteti solicita in instanta fie sumele restante, fie solicitati rezilierea contractului, cu evacuarea chiriasilor, aducerea spatiului la forma initiala pe cheltuiala lor, daune interese si cheltuieli de judecata.

Din pacate taxele de timbru sunt mari, dar va tb sa va rezolvati cumva situatia.

Evacuare simpla nu puteti obtine daca au inca un contract valabil. De aceea tb mai intai reziliat contractul si concomitent solicita si evacuarea.
Contractul de inchieriere este inca in vigoare, solicitati rezilierea , cu daune interese, cat si plata chiriei aferente.


Daca va fi atins termenul contractual, se poate proceda la evacuare, prin modalitatea expusa mai jos.


Contractele de închiriere pe durată determinată şi constatate prin înscris sub semnătură privată şi înregistrate la organele fiscale constituie titluri executorii în ceea ce priveşte obligaţia de restituire a bunurilor (art. 1.809 Cod civil).

"Art. 1809
Expirarea termenului
(1) Contractul de locaţiune încetează de drept la expirarea termenului convenit de părţi sau, după caz, prevăzut de lege, fără a fi necesară o înştiinţare prealabilă.
(2) În privinţa obligaţiei de restituire a bunului dat în locaţiune, contractul încheiat pe durată determinată şi constatat prin înscris autentic constituie, în condiţiile legii, titlu executoriu la expirarea termenului.
(3) Dispoziţiile alin. (2) se aplică în mod corespunzător şi contractului încheiat pe perioadă determinată prin înscris sub semnătură privată şi înregistrat la organul fiscal competent.”



Art. 1798.
Caracterul executoriu
Contractele de locaţiune încheiate prin înscris sub semnătură privată care au fost înregistrate la organele fiscale, precum şi cele încheiate în formă autentică constituie titluri executorii pentru plata chiriei la termenele şi în modalităţile stabilite în contract sau, în lipsa acestora, prin lege.

Art. 1830.
Rezilierea contractului
(1) În cazul în care, fără justificare, una dintre părţile contractului de închiriere nu îşi execută obligaţiile născute din acest contract, cealaltă parte are dreptul la rezilierea contractului.

Art. 1831.
Evacuarea chiriaşului
(1) Dacă prin lege nu se prevede altfel, evacuarea chiriaşului se face în baza unei hotărâri judecătoreşti.


Ultima modificare: Vineri, 1 August 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De cand e contractul de inchirere titlu executoriu? alinaione alinaione buna ziua. am un contract de inchiriere facut cu niste chiriasi care nu plaresc chiria. contractul e inregistrat la fisc si e facut in martie 2012. In 2014 am ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere nerespectat de chirias crriss crriss Cum sa procedez, in cazul in care am avut un chirias (de la o ambasada), contractul de inchiriere a fot facut pana la sfarsitul lunii ianuarie 2014, el a ... (vezi toată discuția)
Cum pot da afara un chirias adela_georgiana adela_georgiana se poate da afara un chirias fara sa-l dau in judecata?are contract dar nu a mai platit chiria (vezi toată discuția)