avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 345 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract de munca - angajatorul este persoana fizica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract de munca - angajatorul este persoana fizica

Conform art. 14 din Codul Muncii, prin angajator se intelege orice persoana fizica sau juridica, deci intrebarea mea este ce trebuie sa fac pentru a incheia un contract de munca unei bone cand angajatorul este persoana fizica. Se mai fac declaratii la ITM, CAS, CASMB, somaj, daca angajatorul este persoana fizica? Parerea mea este ca da, in cazul acesta cum.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:56, 10 Mai 2009
Buna ziua ,

Va adresati ITM-ului ; se inregistrau astfel de contracte ca si personal casnic.
Cotele stiu ca erau aceleasi , ca la un contract de munca obisnuit . Ei probabil va pot da mai multe amanunte despre cum faceti dovada platii .
1. Va duceti la ITM sa va inregistrati ca angajator si sa inregistrati si contractul individual de munca. Acesta, cum v-a spus si colegul meu mai sus, se face la fel ca pentru un angajator persoana juridica (cu mici modificari la angajator).
2. Declaratiile, in calitate de angajator, se fac la fel si cotele de participare sunt aceleasi. Daca nu aveti cunostinte contabile este bine sa apelati la cineva profesionist sa va ajute (vedeti ca legile astea se schimba asa de des ca nu o sa puteti sa tineti pasul cu ele).
roxioana a scris:

Conform art. 14 din Codul Muncii, prin angajator se intelege orice persoana fizica sau juridica, deci intrebarea mea este ce trebuie sa fac pentru a incheia un contract de munca unei bone cand angajatorul este persoana fizica. Se mai fac declaratii la ITM, CAS, CASMB, somaj, daca angajatorul este persoana fizica? Parerea mea este ca da, in cazul acesta cum.

În sensul Codului muncii, prin angajator se înţelege persoana fizică sau juridică ce poate, potrivit legii, să angajeze forţă de muncă pe bază de contract individual de muncă. Prin urmare, definiţia angajatorului este prea largă, incluzând practic orice persoană fizică şi juridică. Ca atare, prin incheierea unor c.i.m. , angajatorul persoana fizica are obligatia de a depune declarati la aceste institutii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajarea unei persoane fizice(nu pfa) de alta persoana fizica(nu pfa) ivancarmen66 ivancarmen66 Ce contract ar trebui sa incheie o familie care doreste sa angajeze o bona, spre exemplu? Si ce taxe ar trebui sa plateasca familia, pentru banii pe care ... (vezi toată discuția)
Contract de munca Vioreld Vioreld buna ziua. cand se incheie un contract individual de munca, ca reprezentant al angajatorului poate fi trecut directorul general adjunct sau doar directorul ... (vezi toată discuția)
Angajare pers.fizica narcisa iliescu narcisa iliescu Stie cineva ce posibilitati sunt ca sa anjajez ca persoana fizica, o menajera cu carte de munca, adica sa-i platesc toate darile ca sa aibe si ea mai tarziu o ... (vezi toată discuția)