avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Asociatia de proprietari - mosia proprie ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Asociatia de proprietari - mosia proprie ?

Intr-o Asociatie de proprietari mare (47 scari de bloc), mostenire de dinainte de 89, conducerea se comporta ca pe mosia proprie.
Anul trecut (2013) in decembrie a decedat presedintele, si intr-un simulacru de sedinta s-a ales interimar vicepresedintele, in ideea ca se va face o Adunare genereala de alegere a noului presedinte in primele leni din 2014. Evident nici vorba de Adunare generala, argumentat prin: acum nu se poate ca vine pastele, vine 1 mai, vin alegeri.etc.
Intrebare: ce pot face membrii asociatiei, care in 90% vor schimbarea conducerii, dar daca nu se organizeaza Adunare generala, ce alte instrumente au la indemana?
Cel mai recent răspuns: toma necredinciosul , utilizator 10:31, 14 Iunie 2014
Numai Adunarea Generala il poate schimba.
Daca 90% vor schimbarea presedintelui de ce nu va intruniti intr-o AG si sa-l schimbati?
Pentru a face AG ai nevoie sa inchiriezi o sala, evident pe bani, lucru care-l poate face doar cei care administreaza asociatia si banii nostrii. Nu cred ca reusesti sa mergi din apartament in apartament (cateva sute) si sa aduni bani pt chirie sala, si nici nu cred ca e legal si realizabil (de fapt e greu sa aduni si o mica parte din membrii asociatiei, avand in vedere apatia si lehamitea ca de fapt te lupti cu morile de vant)
Daca ziceti ca in asociatia dv., ca de altfel in mai toate asociatiile mari de pe cuprinsul tarisoarei, se sufera de lehamita, atunci cred ca exista doua solutii:
- una imediata. In Legea 230/2007 (art.23)
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.


- alta pe termen mai lung:
infiintati asociatii de proprietari mai mici (pe 1, 2, 3 scari) care sa fie mai usor de condus si gestionat.

Asociatia dv. este prea mare si greu de gestionat, dar si greu de facut schimbari, daca proprietarii le doresc.
Sigur ca se poate convoca adunarea generala cu semnatura a 20% dintre membrii unei asociatii dar, asa cum s-a spus, aceasta este posibila la nivelul unei scari sau a unui bloc cu 3-4 scari unde oamenii se cunosc intre ei si se poate merge in 2-3 zile cu tabelul din usa in usa. Dar la 47 de scari eu cred ca este imposibil sa obtii semnatura a 20% si apoi prezenta a cel putin 50% la adunarea generala...

Va sugerez sa mergeti la primarie unde exista un serviciu pentru asociatiile de proprietari. Cativa proprietari (4-5) sa explice ceea ce se intampla in asociatie, cum nu se respecta legea si nu s-a convocat adunarea generala in primul trimestru al anului 2014. Cereti sprijinul acestui serviciu. Daca nu sunteti ajutati, sesizati primarul.
Daca o sa cautati pe net o sa gasiti cateva sute de cazuri cand presedintii, cenzorii, administratorii au fost amendati cu 500-1000 lei pentru neconvocarea adunarii generale anuale. In unele cazuri i-au obligat sa convoace imediat adunarea generala si la aceasta a participat si un reprezentant al primariei ori politiei.
E mai usor sa-i determinati asa decat sa incercati convocarea adunarii generale avand in vedere marimea asociatiei.
Multumesc pentru raspuns Adriantot, aveti dreptate, teoretic se poate cu 20% din membrii sa faci AG, dar practic e aproape imposibil. Varianta cu primaria este calea legala ca sa faci reclamatie intr-o tara ,,normala,,. Dar din pacate la noi nu e nimic normal.
Mentionez ca administratorul asociatiei, care practic ,,conduce,, aproape singur, este in functie de dinainte de 89, si ca un obicei ,,romanesc,, se are f bine cu cei de la primarie, daca as face o reclamatie ,,normala,, la primarie, in momentul urmator deja ar sti ca reclamagiul acela de la str.x, nr.x , pe care nu-l iubeste,este nemultumit, si nu cred ca cei de la primarie ne-ar lua partea. Nu ma iubeste pentru ca am descoperit 5000 lei in defavoarea noastra din evidente gresit conduse, impreuna cu locatarii din scara noastra l-am determinat sa nu mai avem cheltuieli nejustificate (exeplu: abonament desfundare canal care de fapt nu se justifica pt.ca in 10 ani am beneficiat de 3-4 ori de desfundare, dar abonamentul pt 10 ani se ridica tot la 5000 lei, dar locatarii nici macar nu-si dau seama pt ca pe luna pe persoana este dora 1-2 lei, si multe alte multe ,,maruntisuri,,,). Nu va mai plictisesc, deci mi-as face un dusman si mai mare, cu care si asa colaborez greu ca sef de scara.

"Daca o sa cautati pe net o sa gasiti cateva sute de cazuri cand presedintii, cenzorii, administratorii au fost amendati cu 500-1000 lei pentru neconvocarea adunarii generale anuale. In unele cazuri i-au obligat sa convoace imediat adunarea generala si la aceasta a participat si un reprezentant al primariei ori politiei.
E mai usor sa-i determinati asa decat sa incercati convocarea adunarii generale avand in vedere marimea asociatiei."


Asta inseamna un ,,mare scandal,, su sigur nu am chef de el,
Oricum voiam sa stiu daca stie cineva o alta varianta, dar cred ca ,,minuni,, nu sunt.
Oricum, multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum putem forta presedintele asociatiei de proprietari sa schimbam liftul? Daaliana Daaliana Cum putem forta presedintele asociatiei de proprietari sa schimbam liftul? Bani avem. Si chiar daca nu ar fi toti, firma spune ca se poate plati si in rate. ... (vezi toată discuția)
Hotararea adunarii generale in vederea incheierii unui contract cu o firma , poate fi inlocuita de hotararea comitetului? Octavia Turbatu Octavia Turbatu Pornind de la Legea 196/2018 Art.49 (4) Hotărârile adunărilor generale se iau în cadrul adunării generale convocată sau reconvocată, după caz. În ... (vezi toată discuția)
Adunare generala elevic elevic Va supun atentiei urmatoarea situatie din cadrul asociatiei noastre: -Presedintele asociatiei a trimis o notificare catre biroul specializat din cadrul ... (vezi toată discuția)