avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... refuzul de a trece studiile în cartea de muncã
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

refuzul de a trece studiile în cartea de muncã

Lucrez într-o instituţie guvernamentală, încadrată ca referent IA-V. În luna februarie am luat licenţa la Universitate din Bucureşti, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială (5 ani). În ciuda faptului că în departamentul meu lucrează oameni care au pregătiri diverse (artă, economie, ing.,drept, agronomie, etc.), iar eu fac practic aceiaşi muncă, cererea mea de fi încadrată pe studii superioare a fost refuzată.(de fapt nu am primit nici-un răspuns, cu toate că am revenit cu altă cerere). Mai mult de atât, când am cerut la Serviciul Personal să-mi treacă Facultatea în cartea de muncă am fost refuzată, pe motiv că nu se trece decât dacă mă trece pe studii superioare. Eu ştiam că toate cursurile se trec la rubrica de studii şi mi se pare ciudat ca studiile unuversitare să nu se treacă. Am făcut cerea de transformare a postului din studii medii în studii superioare deoarece mai mulţi colegi de-ai mei care au terminat SPIRU HARET (psihologie, sociologie, drept, etc.) au fost trecuţi pe studii superioare, chiar şi după ce am făcut eu cerearea. Nu ştiu cum să procedez şi mi se pare ciudat ca U. B să nu fie recunoscută într-o astfel de instituţie, iar o Facultate care se spune că tr. să ai şi Masterul ca să fie recunoscută, este luată în seamă. Nu ştiu cum să procedez în această situaţie şi vă rog să mă ajutaţi cu ceva sfaturi. Vă mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:39, 13 Mai 2009
Sfatul meu este sa promovati o cerere de chemare in judecata prin care sa cereti instantei de judecata sa oblige institutia la care lucrati sa va completeze cartea de munca cu studiile pe care le-ati absolvit si in care sunteti licentiat(licentiata).
Este o actiune de tipul "obligatia de a face".
Ianinte de a proceda astfel incercati sa mai aveti o discutie cu cei de la personal ori seful d-voastra, iar apoi apelati la un jurist care sa va indrume.
Succes!
Poate nu e nevoie sa ajungi pana in instanta...
Inscrierea studiilor absolvite nu are legatura cu incadrarea pe care ti-o face in cartea de munca, asa cum bine stii.

decretul 92 din 1976 reglementeaza inscrisurile in cartile de munca.
Art. 12. - (1) Pregatirea scolara si cea profesionala se dovedeste si se inscrie in carnetul de munca cu actele originale de studii si calificare.

Art. 6. - (1) Modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, se inscriu in acesta in termen de 15 zile de la data producerii lor.

(2) In termenul prevazut la alin. (1), socotit de la data prezentarii actului, se inscriu si schimbarile intervenite in ceea ce priveste starea civila, pregatirea scolara si pregatirea profesionala a titularului. Actele care atesta astfel de schimbari vor fi prezentate de catre titular in termen de 15 zile de la data producerii schimbarii.

(3) Personalul insarcinat cu intocmirea si completarea carnetului de munca este obligat sa efectueze inscrierile la termenele prevazute in alineatele precedente, sa le certifice prin semnatura si prin aplicarea parafei cu numele si functia detinuta, la locul prevazut in formularul carnetului de munca si sa pastreze carnetele in bune conditii.

Art. 22. - (1) Persoanele care elibereaza acte pentru dovedirea vechimii in munca si a altor situatii decurgind din executarea raporturilor de munca, cele care efectueaza inscrieri in carnetele de munca sau in fisele de pensii ori vizeaza acte in vederea inscrierii datelor in aceste carnete, precum si cele care au obligatii de control in legatura cu aceste operatii, raspund, dupa caz, disciplinar, administrativ, material, civil sau penal, in conditiile legii, pentru neindeplinirea sau executarea defectuoasa a sarcinilor ce le revin.
Sunt angajat de mai bine de un an la actualul loc de munca,si am solicitat de curand departamentului HR sa inscrie in carnetul de munca si perioada stagiului militar obligatoriu.Raspunsul lor a fost negativ intrucat au explicat ei,ca aceste insemnari se fac doar la inceputul angajarii sau doar la sfarsitul ei in cadrul companiei.Este corecta aprecierea? Multumesc.
Nu este corecta. O inregistrare anteriora contractului de acum, in baza documentelor doveditoare se poate face in orice moment al relatiei de munca, nu neaparat la sfarsit sau la inceput.
1. Nu este adevarat. In carnetul de munca se pot face oricand inregistrari, in baza unor acte legale.
2. Inregistrarea stagiului militar in carnetul de munca nu va aduce nici un avantaj (nici dezavantaj). Daca aveti livretul militar, cand veti iesi la pensie il depuneti odata cu celelalte acte din dosarul de pensie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tehnician cu studii superioare ContSters126200 ContSters126200 Buna ziua! Un tehnician de la o institutie bugetara cu profil de cercetare termina o facultate cu profil economic. Dupa sustinerea licentei, cere adeverinta ... (vezi toată discuția)
Cartea de munca gabita2000 gabita2000 Buna ziua. Am si eu o intrebare. Pe cartea de munca angajatorul este obligat sa treaca calificarile (studiile)pe care le are angajatul sau? (vezi toată discuția)
Studii in carnetul de munca mariusica1 mariusica1 In anul 2005 am terminat facultatea. M-am angajat in noiemb 2005.Am adus diploma de licenta dar in cartea de munca figureaza tot adeverinta. In anul 2009 am ... (vezi toată discuția)