Sfatul meu este sa promovati o cerere de chemare in judecata prin care sa cereti instantei de judecata sa oblige institutia la care lucrati sa va completeze cartea de munca cu studiile pe care le-ati absolvit si in care sunteti licentiat(licentiata).
Este o actiune de tipul "obligatia de a face".
Ianinte de a proceda astfel incercati sa mai aveti o discutie cu cei de la personal ori seful d-voastra, iar apoi apelati la un jurist care sa va indrume.
Succes!
Poate nu e nevoie sa ajungi pana in instanta...
Inscrierea studiilor absolvite nu are legatura cu incadrarea pe care ti-o face in cartea de munca, asa cum bine stii.
decretul 92 din 1976 reglementeaza inscrisurile in cartile de munca.
Art. 12. - (1) Pregatirea scolara si cea profesionala se dovedeste si se inscrie in carnetul de munca cu actele originale de studii si calificare.
Art. 6. - (1) Modificarile intervenite in executarea contractului de munca, dupa intocmirea carnetului de munca, se inscriu in acesta in termen de 15 zile de la data producerii lor.
(2) In termenul prevazut la alin. (1), socotit de la data prezentarii actului, se inscriu si schimbarile intervenite in ceea ce priveste starea civila, pregatirea scolara si pregatirea profesionala a titularului. Actele care atesta astfel de schimbari vor fi prezentate de catre titular in termen de 15 zile de la data producerii schimbarii.
(3) Personalul insarcinat cu intocmirea si completarea carnetului de munca este obligat sa efectueze inscrierile la termenele prevazute in alineatele precedente, sa le certifice prin semnatura si prin aplicarea parafei cu numele si functia detinuta, la locul prevazut in formularul carnetului de munca si sa pastreze carnetele in bune conditii.
Art. 22. - (1) Persoanele care elibereaza acte pentru dovedirea vechimii in munca si a altor situatii decurgind din executarea raporturilor de munca, cele care efectueaza inscrieri in carnetele de munca sau in fisele de pensii ori vizeaza acte in vederea inscrierii datelor in aceste carnete, precum si cele care au obligatii de control in legatura cu aceste operatii, raspund, dupa caz, disciplinar, administrativ, material, civil sau penal, in conditiile legii, pentru neindeplinirea sau executarea defectuoasa a sarcinilor ce le revin.
Sunt angajat de mai bine de un an la actualul loc de munca,si am solicitat de curand departamentului HR sa inscrie in carnetul de munca si perioada stagiului militar obligatoriu.Raspunsul lor a fost negativ intrucat au explicat ei,ca aceste insemnari se fac doar la inceputul angajarii sau doar la sfarsitul ei in cadrul companiei.Este corecta aprecierea? Multumesc.
Nu este corecta. O inregistrare anteriora contractului de acum, in baza documentelor doveditoare se poate face in orice moment al relatiei de munca, nu neaparat la sfarsit sau la inceput.
1. Nu este adevarat. In carnetul de munca se pot face oricand inregistrari, in baza unor acte legale.
2. Inregistrarea stagiului militar in carnetul de munca nu va aduce nici un avantaj (nici dezavantaj). Daca aveti livretul militar, cand veti iesi la pensie il depuneti odata cu celelalte acte din dosarul de pensie.