avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Sfat cerere recalculare alcoolemie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Sfat cerere recalculare alcoolemie

Va salut, in urma cu exact 3 luni am fost oprit de politia rutierea, rezultatul etilotestului fiind de 0,43mg, iar rezutatele probelor biologie sunt 0,90 si 0,75.
Am fost sfatuit, de mai multe persoane sa cer recalcularea alcoolemiei si cel mai probabil o sa merg maine sa fac acest lucru.
Intrebarea, defapt intrebarile mele sunt:
1. Are rost sa cer recalcularea alcoolemiei tinand cont ca in ziua respectiva nu mancasem decat un sandvich si bausem 4 berix500ml in intervalul 18:00-- 22:00? mentionez ca am fost oprit la ora 02:00.
2. Care este formula pe baza careia se face recalcularea ?
3. Taxa de 520 lei este obligatorie de platit de catre mine? Daca da, in decurs de cat timp trebuie achitata?

Multumesc foarte mult pentrueventualele raspunsuri:)
Din cate inteleg ca ati fost oprit dupa 1.02.2014.
Conform noilor reglementari, nu se mai poate face calculul retroactiv, iar proba de care se va tine seama va fi prima, respectiv 0,90.
Multumesc pentru raspuns.Da, intr-adevar, dupa data de 1.02, defapt dar si ofiterul care se ocupa cu dosarul meu mi-a recomandat aceasta varianta, e posibil sa se insele? Sunt sanse ca daca fac recalcularea, procurorul sa nu o ia in considerare?
În NCP s-au schimbat condiţiile de incriminare în ceea ce priveşte momentul la care este necesară existenţa îmbibaţiei alcoolice în sângele conducătorului auto, pentru a se putea constata întrunirea elementului material al laturii obiective a infracţiunii, faţă de reglementarea anterioară, prevăzută de art. 87 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002, in care, îmbibaţia alcoolică peste limita prevăzută de lege trebuia să se găsească în sângele conducătorului auto la momentul conducerii autovehiculului, în timp ce noua reglementare prevede că îmbibaţia alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge trebuie să existe la momentul prelevării mostrelor biologice.

Prin modificarea conţinutului infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului, legiuitorul a urmărit, eliminarea posibilităţii unei recalculări ulterioare a îmbibaţiei de alcool în sânge, în scopul eliminării inconvenientelor create de această recalculare.
Sper ca intelegeti ca este inutil acest calcul retroactiv acum.
Mai trebuie sa stiti ca Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie prin Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală, a decis ca:
În aplicarea art. 336 alin. (1) din Codul penal, în ipoteza unei duble prelevări de mostre biologice, rezultatul alcoolemiei cu relevanţă penală este cel dat de prima prelevare.
Am inteles. Dar in cazul in care eu nu sunt de acord cu rezultatul probelor, nu exista nicio modalitate de a contesta aceste rezultate?
Prin calculul retroactiv nu se contesta rezultatul probelor biologice, puteti contesta nerespectarea metodologiei de recoltare a probelor biologice cuprinsa in Ordinul Nr. 1512/2013, daca aceasta a fost incalcata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcoolemie etilotest 0,49 proba1 0,85 proba2 1,25 mtigbg mtigbg Un individ mi-a tamponat masina pe care o conduceam, neacordandu-mi prioritate. La etilotest a iesit el cu 0, eu cu 0,49. Prima proba de sange mi s-a luat la ... (vezi toată discuția)
Ccr a declarat ca neconstitutionala sintagma ''la momentul prelevarii mostrelor biologice'' Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan” Plenul Curții Constituționale s-a reunit în ședința de marți, 16 decembrie 2014, pentru a soluționa excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. am următoarea problema. soțul meu a fost oprit în ... Roxyyy28 Roxyyy28 Buna ziua. Am următoarea problema. Soțul meu a fost oprit în trafic și gasit cu o alcoolemie de 0,86 ,% alcool pur în aerul expirat. La probele de sânge ... (vezi toată discuția)