avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 232 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

Buna seara,

Sotul meu are de platit pensie alimentara pentru un copil rezultat dintr o relatie de cincubinaj.
In urma procesului de stabilire al paternitatii si pensie alimentara,i s.a impus sa plateasca o pensie alimentara in val.de 25%din venit. Aceasta suma i.a fost platita de catre angajator timp de 2ani de zile insa acum a ramas fara loc de munca.
Cum procedam in aceasta situatie? Platim noi, 25%din salariu min.pe economie sau trebuie apelat la instanta pentru aducerea la cunostinta a noii situatii.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 19:27, 12 Iunie 2014
Sa ceara in instanta micsorarea pensiei avand in vedere ca nu are venituri, sa depuna proba si sa fixeze instanta o pensie.
Daca salariul pe care l-a avut la momentul stabilirii pensiei a fost mai mare decat salariul minim pe economie, va solicita in instanta micsorarea pensiei calculata la 1/3 (25%) din salariul minim pe economie, deoarece in prezent nu mai are aceleasi venituri.
Altfel, daca salariul de angajare de atunci a fost egal cu salariul minim la momentul procesului, nu mai aveti ce reducere sa solicitati, fiindca tot la salariul minim se va raporta orice calcul.
A avut un salariu mai mare,se v.a lua in calcul si faptul ca acum mai are si un al doilea copil?
Da, pt ca aveti inca un copil, va achita primului max 1/6 din salariul minim pe ec.
Va face cerere de reducere a pensiei, iar la dosar va depune si certificatul de nastere al celuilat copil.
Astfel, conform art. 529 alin. (2) cod civil, va plati jumatate din 1/3 din salariul minim pe economie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia alimentara razvan993 razvan993 buna ziua daca ma poate ajuta cineva cu un raspun,am 2 copii unul il am in afara casatoriei pt care platesc pensia alimentara minim pe economie pt ca nu lucrz ... (vezi toată discuția)
Cand se acorda 15% din venit pensie alimentara? Otilia P. Otilia P. Buna. Sunt in proces cu tatal fetitei mele pt stabilire paternitate, custodie si pensie alimentara. El solicita 15% din venituri sa plateasca pensie ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara ContSters112856 ContSters112856 daca sunt pe paternitate,sunt obligat sa platesc pensie alimentara? si cat? multumesc (vezi toată discuția)