avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 926 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

daca sunt pe paternitate,sunt obligat sa platesc pensie alimentara? si cat? multumesc
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 13:34, 17 Noiembrie 2009
Nu sunteti obligat decat daca exista o intelegere amiabila, la notar, intre dvs. si mama copiilor sau o hotarare judecatoreasca in acest sens data in urma solicitarii mamei copiilor.
In cazul intelegerii amiabile, stabiliti amandoi suma, in cazul hotararii judecatoresti stabileste instanta sau admite cererea mamei.
In toate cazurile poate fi o suma fixa sau un cuantum din venitul net (1/4 , 1/6 etc. depinde de nr. copiilor).
Potrivit art. 409 Cod procedura civila "alocatiile de stat si indemnizatiile pentru copii. ajutoarele pentru ingrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate in caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele precum si orice alte asemenea indemnizatii cu destinatie speciala, stabilite portivit legii, nu pot fi urmarite pentru nici un fel de datorii".

Indemnizatia de paternitate (nu are relevanta valoarea ei) pe care o primiti nu poate fi retinuta ca baza de calcul pentru stabilire / majorare / micsorare pensie de intretinere.

Spuneti ca la stabilirea pensiei erati angajat cu salariul minim pe economie. In aceste conditii, va puteti adresa instantei cu o cerere de reducere a cuantumului pensiei de intretinere pentru primul copil, motivand ca mai prestati intretinere pentru inca un copil. Obligatia de intretinere pentru doi copii se stabileste pana la o treime din castigul din munca al debitorului. Daca debitorul nu realizeaza venituri, la baza de calcul se va avea in vedere salariul minim pe economie, care in prezent este de 600 lei brut, respectiv 460 lei net.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul pensie alimentara pufuleato pufuleato as dori sa stiu daca indemnizatia pentru handicap accentuat permanent este luata in calcul la stabilirea pensiei de intretinere, impreuna cu venitul net ... (vezi toată discuția)
Pensie intretinere de 2000 lei din salariu net de 780 lei alexandru1969 alexandru1969 lucrez ca sofer si am un salariu net de 780 ron anul trecut am avut un proces cu fosta sotie pentru marire pensiei de intretinere pentru doi copii in urma ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu onis08021 onis08021 spuneti-mi va rog daca suma maxima pe care o poti retine salariatului in cazul popririi este de 30 % si se poate merge pana la 50 % in cazul pensiei ... (vezi toată discuția)