avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 887 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Inainte de actiune - trebuie Mediere sau nu? Si de ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Inainte de actiune - trebuie Mediere sau nu? Si de cand curge termenul de Revizuire?

- vreau sa fac o actiune de Revizuire
a unei hotarari pronuntate de instanta de fond
in baza vechiului Cod de proced. civ.

1. - Trebuie sa fac mai intai Medierea ?
Sau in acest caz Mediereanu este obligatorie
si nu este un motiv sa imi respinga Revizuirea ca inadmisibila ?

2. - de cand curge termenul pt. Revizuire ?
- de la pronuntarea /comunicarea hotararii ?
sau
- de la acel Pv de premediere /mediere ?
in cazul meu, nu s-a reusit sa se faca vreo mediere.
Cel mai recent răspuns: oanaportar , utilizator 23:16, 16 Iunie 2014
1. Medierea nu a fost niciodata obligatorie, iar, in prezent, nu mai este obligatorie nici informarea despre avantajele medierii.

2. Art. 511 C.proc. civ.

Termen de exercitare revizuire

(1) Termenul de revizuire este de o lună şi se va socoti:

1. în cazurile prevăzute la art. 509 alin. (1) pct. 1, de la comunicarea hotărârii;

2. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 2, de la cel din urmă act de executare;

3. în cazurile prevăzute la art. 509 alin. (1) pct. 3, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea instanţei penale de condamnare a judecătorului, martorului sau expertului ori de hotărârea care a declarat fals înscrisul, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii penale. În lipsa unei astfel de hotărâri, termenul curge de la data când partea a luat cunoştinţă de împrejurările pentru care constatarea infracţiunii nu se mai poate face printr-o hotărâre penală, dar nu mai târziu de 3 ani de la data producerii acestora;

4. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 4, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de hotărârea prin care a fost sancţionat disciplinar definitiv judecătorul, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii de sancţionare disciplinară;

5. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 5, din ziua în care s-au descoperit înscrisurile ce se invocă;

6. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 6, din ziua în care partea a luat cunoştinţă de casarea, anularea sau schimbarea hotărârii pe care s-a întemeiat hotărârea a cărei revizuire se cere, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a hotărârii de casare, anulare sau schimbare;

7. în cazurile prevăzute la art. 509 alin. (1) pct. 7, din ziua în care statul ori altă persoană de drept public a luat cunoştinţă de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la data rămânerii definitive a acesteia; în cazul minorilor, persoanelor puse sub interdicţie judecătorească sau sub curatelă termenul de revizuire este de 6 luni de la data la care cel interesat a luat cunoştinţă de hotărâre, dar nu mai târziu de un an de la dobândirea capacităţii depline de exerciţiu sau, după caz, de la înlocuirea tutorelui persoanei puse sub interdicţie, de la încetarea curatelei ori înlocuirea curatorului;

8. în cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 8, de la data rămânerii definitive a ultimei hotărâri.

(2) În cazul prevăzut la art. 509 alin. (1) pct. 9, termenul de revizuire este de 15 zile şi se socoteşte de la încetarea împiedicării.

(3) Pentru motivele prevăzute la art. 509 alin. (1) pct. 10 şi 11, termenul este de 3 luni de la data publicării hotărârii Curţii Europene a Drepturilor Omului, respectiv a deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(4) Revizuirea se motivează prin însăşi cererea de declarare a căii de atac sau înăuntrul termenului de exercitare a acesteia, sub sancţiunea nulităţii.

(5) Dacă prin aceeaşi cerere se invocă motive diferite de revizuire, prevederile alin. (4) se aplică în mod corespunzător pentru fiecare motiv în parte.
Pana la momentul publicarii deciziei din mai a Curtii Constitutionale, insotita de motivare, informarea privind avantajele medierii este inca obligatorie. Asa cum s-a aratat si mai sus, medierea nu a fost si nu este obligatorie.

Dupa motivare, care va lamuri daca infomarea nu mai este obligatorie sau doar sanctiunea inadmisibilitatii actiunii in caz de neparcurgere a acesteia va fi eliminata sau inlocuita, cele doua articole declarate neconstitutionale se vor suspenda timp de 45 de zile, timp in care se pot aduce modificari ale legii, in raport cu motivarea CCR. Daca in termenul precizat nu vor fi facute aceste modificari legislative, cele doua articole de lege vor fi eliminate.

Pana la debutul celor 45 de zile, in principiu obligativitatea informarii cu privire la avantajele medierii exista si neindeplinirea ei este sanctionabila. Este insa posibil sa introduceti actiunea fara dovada informarii si sa aveti sansa de a nu vi se pune in vedere de catre instanta sa o parcurgeti, aparand intre timp motivarea CCR. Exista insa si un minim risc legat de posibilitatea ca doar sanctiunea sa fie inlaturata, nu si obligatia in sine.
- dar daca s-a facut premedierea,
iar paratul a refuzat sa se intre in mediere,
si s-a dat un Pv de premediere /mediere,
sa inteleg ca
s-a pierdut termenul de revizuire ?


- eu, totusi, nu am inteles cum vine acest lucru:

1. - nu poti depune actiunea de revizuire,
daca nu faci medierea /informare,
pt. ca ti-ar fi respinsa ca inadmisibila
2. - faci informarea,
dar intre timp pierzi termenul de revizuire
3. - daca faci medierea,
atunci se merge in instanta
si instanta va da acel PV.
Astfel ca, in mod implicit,
nu mai pierzi termenul de revizuire,
iar actiunea nu va fi respinsa ca tardiva.
4. - dar, daca se face premedierea
si refuzi medierea,
vad ca nu exista nici un termen de la premediere
pana la care sa depui actiunea de revizuire,
Si atunci, cum ar fi posibil
sa pierd revizuirea, ca tardiva,
pt. ca nu m-as fi incadrat in termen ?
( in cazul art.322 pct.5si pct.7 vechiul Cod proc. civ. )
Nu aveți obligația de a participa la ședința de informare privind avantajele medierii înainte de a promova revizuirea.

Revizuirea este o cale extraordinară de atac împotriva unei hotărâri judecătorești. Aveți obligația să participați la ședința de informare privind avantajele medierii înainte de a declanșa un proces, nu înainte de fiecare cale de atac pe care o promovați.
- s-a incercat medierea doar inainte de revizuire
- "Aveți obligația să participați la ședința de informare privind avantajele medierii înainte de a declanșa un proces..."
Asta inseamna ca medierea se face doar inainte de
a declansa un proces doar la instanta de fond ?
si ca mai departe nu ar mai fi necesara sau obligatorie medierea ?

Alte discuții în legătură

Care este termenul de revizuire? ContSters326896 ContSters326896 Care este termenul de revizuire intr-un proces pe conflicte de munca ? Si ce sanse am sa-mi fie admisa cererea de revizuire !, Daca se costata ca s-au pus acte ... (vezi toată discuția)
Termen depunere cerere revizuire manuelaturcu manuelaturcu Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in legatura cu depunerea unei cereri de revizuire. Care este termenul de depunere a unei cereri de revizuire ? 30 de zile ... (vezi toată discuția)
Sentinta civila dupa recurs mihart_elenacecilia mihart_elenacecilia Respinge ca neîntemeiată acţiunea formulată reclamantul SLI XX în numele membrilor de sindicat, în contradictoriu cu ceilalţi pârâţi. Decizia este ... (vezi toată discuția)