Se da un SRL cu 4 asociati, infiintata in 2003 si care a avut activitate doar 1-2 ani, la inceput. In ultimii ani, am platit un contabil care sa ne faca raportarile periodice, firma neavand activitate. Noi, actionarii, am fost nehotarati daca sa o suspendam, sa o vindem sau sa o dizolvam. Mentionez ca intre timp a expirat si mandatul de administrator conform actului constitutiv. Firma nu are datorii la stat sau la alti clienti.
Acum, ca a aparut nebunia cu impozitul forfetar ne simtim nevoiti sa luam o decizie. Am dori sa o dizolvam, pentru ca la vanzare nu cred ca vom avea mare succes avand in vedere ca toata lumea vrea sa scape de firme.
Intrebare: Cum e cu impozitul forfetar? Daca o dizolvam peste 1 luna (iunie 2009) va trebui sa platim corespunzator perioadei 1 mai - 30 iunie 2009, adica 500 euro / 12 luni x 2 luni ?
Intreb pentru ca vad ca in prezent daca vrei sa dizolvi o firma platesti cam tot atat cat te costa impozitul forfetar (2200-2500 ron), ceea ce mi se pare f scump si cred ca e si datorita cererii mari. Este posibil cumva ca statul, ministerul finantelor sa dea vreo ordonanta prin care sa usureze procesul de lichidare, sa ieftineasca tarifele de lichidare, etc? Este de-a dreptul injust sa apuci sa platesti 20 si ceva de milioane ca sa dizolvi o firma.
Si inca o intrebare: ne-am gandit si la alternativa de a cesiona toate actiunile unui singur actionar si de a dizolva apoi firma, stiind ca e mult mai simpla procedura (fara lichidator). Dar si aici preturile sunt mari (de cesionare+dizolvare). Ma refer la companiile care ofera consultanta si suport pentru asa ceva, ca noi nu stim tot ce trebuie intreprins.... Cum credeti ca e mai bine din punct de vedere timp si bani, impact impozit forfetar: dizolvare SRL cu 4 asoc sau cesionare actiuni la 1 asoc + dizolvare SRL cu 1 asoc ?
Multumesc pentru atentie si sper sa gasesc raspunsuri la intrebarile mele.
Mentionez ca am cautat pe forum ceva asemanator si nu am gasit decat situatii particulare.
Am sa va raspund pe rand :
- impozitul forfetar se calculeaza astfel 2200/12 luni = 183 lei pe luna incepand cu 01.05.2009 cu plata la trimestru
- nu va sfatuiesc sa cesionati partile sociale unui asociat deoarece va dublati costurile - orice modificare a actului costitutiv costa mai mult decat infiintarea unei societati
- referitor la micsorarea taxelor la ORC - nu cred - acum 4 luni au descoperit apa calda si ca urmare se publica in MO si incheierea jud delegat de radiere adica 160 lei lucru neprevazut de legea 31/1990 dar stipulat de o hotarare a uniunii europene din 2000
- din punctul meu de vedere practic, nu legislativ, nu mai plati impozitul forfetar daca va grabiti si se radiaza firma pana la 25.07.2009 termenul de depunere al decl 100
Impozit forfetar
tiberiu27
Buna ziua.
Am o firma din anul 2005 - fara activitate de atunci si pana in prezent.
Nu am dus declaratiile la timp, am primit o amenda si un avertisment, iar ... (vezi toată discuția)