avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Datorie prescrisa
Discuție deschisă în Executare silită

Datorie prescrisa

Buna ziua. Prietenul meu are o problema destul de mare acum, i-a venit ordin de executare silita pt neplata datoriei catre o banca. El a incheiat contractul cu banca respectiva in anul 2008, iar pana in martie 2010 a platit toate ratele, din martie 2010 nu a mai facut nicio depunere in contul acelei banci. Ei nu au trimis nici macar un plic dupa aceasta data (pana atunci trimiteau plicuri cu soldul contului, dupa aceea nu au mai trimis nimic), iar acum a venit la firma la care lucreaza un ordin de executare silita prin care patronul este pus in tema sa-i faca poprire pe salariu si sa vireze banii in contul executorului judecatoresc (asa se procedeaza?!?) altfel e obligata firma sa plateasca datoria (personal mi se pare mai mult decat aberanta treaba asta), iar dupa o zi a venit si acasa aceasta hartie de la biroul executorului judecatoresc. Tot aici este anexata si o hartie de la judecatoria sectorului 1 care autorizeaza firma de recuperari creante sa treaca la executare silita si scrie la final "Fara cale de atac". Este normal asa ceva? Cum se poate proceda pt a dovedi ca au trecut mai mult de 3 ani si banca nu a facut niciun demers pentru recuperarea datoriei si datoria s-a prescris? In cat timp se fac demersurile pentru asta? Va rog mult sa ne ajutati, nu stim cum sa procedam si care sunt demersurile. Va Multumim.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 20:56, 22 Iunie 2014
Daca datoria este achitata nu trebuie sa mai plateasca nimic.
Sa adune dovezile si sa mearga la executor cu ele.
Datoria nu este achitata, el a platit doar pana in 2010(trebuia platit pana in 2018, contractul fiind pe 10 ani) iar din 2010 nu a mai platit nimic, dar nici banca nu a facut niciun demers pana acum, cand vad ca a vandut creanta unei firme de recuperari si aceasta a facut demersurile la judecatorie si la biroul executorului judecatoresc.. cum dovedesc eu ca datoria e prescrisa? si in ce termen? Daca mergem la biroul executorului judecatoresc este suficient?sau trebuie la judecatorie? nu stim procedura deloc, nemaitrecand noi sau cunoscuti de-ai nostri prin asa ceva.
Dacă mai avea rate de plătit, să verifice să nu fi fost întreruptă prescripția extinctivă.

Banca poate să nu mai fi trimis nimic pentru că a înaintat cazul recuperatorilor, moment de la care cei din urmă se ocupă exclusiv de notificări. Dacă a primit înscrisuri de la firme de recuperare a fost pus în întârziere. Dacă și-a schimbat domiciliul și nu a anunțat banca, se consideră pus în întârziere chiar dacă a primit corespondența la domiciliul vechi pentru că era obligația sa să anunțe schimbarea.
Nu a primit nicio notificare nici la adresa din buletin nici la adresa declarata la banca unde veneau plicurile cu soldul contului. Absolut nimic! Acum toate hartiile astea au venit la noua adresa de domiciliu, deci au reusit sa afle unde sta, cu toate ca si daca veneau la una din celelalte adresa scrisorile ne erau trimise de rude care locuiesc acolo, deci nu se pune problema sa fi venit ceva si sa nu intram in posesia acelei scrisori. Nu este vaabila prescriptia? Sunt 4 ani si ceva de la ultima rata platita pana in momentul in care ei au fost la judecatoria sectorului 1.
Mai intai trebuie stiut data la care s-a intocmit dosarul de executare, precum si data la care s-a solicitat incuviintarea executarii.
Daca dosarul si incuviijntarea a fost intocmit inainte de luna martie 2013, totul este legal, veti fi executat, dar daca s-a inceput executarea silita dupa aceasta data, faceti contestatie la executare la judecatoria de care apartineti si invederati instantei prescriptia de 3 ani a datoriei.
Dar trebuie sa stiti ca aceasta contestatie trebuie facuta intr-un termen de 15 zile de la primirea instiintarii privind infiintarea popririi.

Alte discuții în legătură

Cesiune creante discover discover Situatie : tert popritul unui debitor plateste in conturile indicate de executor o parte din bani ,repr valoarea fact scadente la acel moment si la cateva ... (vezi toată discuția)
Sunt obligat sa fac proprire ? doberv doberv am un angajat care are amenzi neplatite din 2003 si acum mi-a venit sa-i fac poprire pe salariu. pot invoca ceva ca sa nu fiu obligat ? e normal sa ma oblige ... (vezi toată discuția)
Obligatie poprire LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Pe adeverinta unui salariat pentru obtinerea unui credit de la o banca, firma a taiat acel paragraf care prevedea angajamentul firmei de a retine bani din ... (vezi toată discuția)