In dreptul romanesc nu exista cesiunea de datorie, ci doar cesiunea de creanta.
Ceea ce inseamna ca debitorul nu-si poate cesiona datoria unei alte persoane. Numai creditorul poate ceda creanta unei alte persoane, care se va subroga in drepturile creditorului.
Ca sa fiu mai explicit, in contractul de cesiune de creanta cel care se schimba este creditorul, debitorul ramane acelasi.
Prin urmare, schimbarea creditorului nu influenteaza raporturile juridice dintre debitor si tertul poprit, tertul poprit avand in continuare obligatia de a nu mai plati debitorului, ci creditorului sau cesionarului creantei.
Creditorul a fost cel care a demarat executarea silita.
Daca ulterior demararii executarii silite a cesionat creanta catre respectiva banca (este prima oara cand aud ca o banca se ocupa cu cesionarea creantelor), avea obligatia de a anunta executorul judecatoresc despre aceasta. Chiar daca nu a facut-o, orice plata facuta catre executorul judecatoresc in contul executarii, de catre tertul poprit, va profita cesionarului care, asa cum v-am explicat, s-a subrogat in drepturile fostului creditor.
Prin urmare, nu este nicio problema daca tertul poprit da curs adresei de poprire comunicata de executor.
P.S. Nu am inteles cine sunteti dvs. in aceasta executare : creditorul, debitorul sau tertul poprit?
Offffff..... Citind mesajele pe care le-ati mai poatat, mi-am dat seama ca este vorba de cesiunea creantei pe care debitorul dvs. o avea fata de tertul poprit.
Executorul trebuie sa solicite tertului poprit sau debitorului dovada cesiunii creantei.
In caz ca o asemenea dovada nu va este prezentata, va trebui sa faceti cerere in instanta pentru validarea popririi.
Tertul poprit are la dispozitie un termen de 15 zile de la comunicarea popririi in care sa consemneze suma sau sa sa-si justifice refuzul.
Dvs. aveti la dispozitie 3 luni de la data cand tertul poprit trebuia sa consemneze suma, pentru formularea cererii de validare a popririi.
Puteti ataca in instanta si contractul de cesiune, cu motivarea ca prin incheierea acestuia debitorul dvs. urmareste sa se sustraga executarii silite.