avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 449 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Bursa de studiu
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Bursa de studiu

buna seara.am depus la inceputul anului scolar dosar complet ficei mele pt bursa de studiu.nu s-a afisat daca bursa este admisa decat in momentul cand au venit bursele,iar atunci era respinsa pt lipsa acte tata,gresala pe care a facut-o comisia de la scoala,necitind actele ,certificatul de nastere aratand faptul ca nu are tata.scoala a facut o cerere catre consiliu local pt a analiza posibilitatea suplimentarii burselor de studiu cu un loc in data de 11.03 2014.nici pana in data de astazi nu am primit un raspuns daca s-a aprobat sau nu.pe semestru 2 am depus din nou dosar,care nu se stie daca s-a aprobat sau nu.care este termenul legal de raspuns la aceste dosare? cum pot sa rezolv aceasta problema ?de datoria cui este sa repare gresala facuta de comisia scolii?
Cel mai recent răspuns: Radu9 , utilizator 15:44, 16 Iunie 2014
Trebuia să faceți contestație scrisă în termenul impus de instituția de învățământ de la data afișării rezultatelor.
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
Radu9, utilizator
contestatia a fost facuta in luna martie .nici pana la acest moment nu am prumit niciun raspuns.unitatea scolara ma trimite la primarie sa rezolv eu problema,gresala fiind facuta de comisia scolii.pentru eventualele demersuri ma interseaza care este termenul pe care scoala il are ca sa afiseze aprobarile dosarelor,raspunsul sesizarii pe care am facut-o,deoarece dupa 3 luni nu mi s-a comunicat niciun rasouns
Îmi pare rău pentru întârziere. Am căutat prin lege și ordinele MEN, dar nu am dat peste vreo metodologie cu privire la bursele pentru elevi. Înainte de Legea nr. 1/2011, contestațiile se depuneau în termen de 15 zile de la data afișării și se rezolvau de inspectoratul școlar județean. În prezent, prevederea nu mai există în documentele care stabilesc criteriile generale de acordare a burselor (v. Ordinul MECTS nr. 5576/2011 modificat prin Ordinul MECTS nr. 3470/2012).

Bursele de studiu se revizuiesc semestrial. În luna martie cred că deja începuse semestrul al II-lea. Când au afișat bursele pentru primul semestru? Opinia mea este că de acum înainte trebuie să formulați o cerere de informații publice în baza legii nr. 544/2001 în care să solicitați:
- calendarul pentru depunerea, verificarea dosarelor de bursă și afișarea rezultatelor împreună cu modalitatea și termenul de contestare a acestora. Sunt obligați să vă răspundă în 5 zile dacă refuză să facă publice informațiile solicitate, în 10 zile sau în 30 de zile anunțându-vă în decursul a 10 zile de prelungirea termenului.

În lipsa lor, acordarea burselor se face printr-o hotărâre a consiliului de administrație al școlii care cred că poate fi asimilat unui act administrativ unilateral cu caracter individual împotriva căruia se poate introduce o plângere prealabilă în termen de 30 de zile de la data publicării rezultatelor în care solicitați anularea acestuia. Instituția este obligată să vă răspundă în termen de 30 de zile.

Dacă refuză să comunice informațiile solicitate, îi puteți acționa în instanță. Țineți totuși cont de faptul că fata dvs. încă este elevă a școlii și nu ar fi cea mai bună calea. Dar dacă aveți nevoie de bursa aceea și vă încalcă constant drepturile, trebuie să vi le apărați. Chiar dacă poate termină școala până se rezolvă în instanță cazul, va primi retroactiv întreaga sumă datorată în eventualitatea unei sentințe favorabile.

Nu cred că mai aveți ce face cu privire la primul semestru. Indiferent de greșeala școlii și a lipsei de transparență (dacă așa a fost cazul).
Ultima modificare: Luni, 16 Iunie 2014
Radu9, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bursa sociala situatie ..... victorp victorp Situatia economica a familiei ma indreptateste si imi permite sa solicit bursa sociala . Intrebarile mele sunt : - am doi copii la doua scoli diferite ... (vezi toată discuția)
Burse elev clasa a 3 a maxie7778 maxie7778 Un elev de clasa a 3 a care are rezultate bune la scoala ( calificative) si FB la purtare si care face si sport de performanta,obtinand Locul I intr-un ... (vezi toată discuția)
Burse elevi Radamante Radamante 1. Constitutie, art. 15(2): Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile. 2. Semestrul I, anul scolar ... (vezi toată discuția)