avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Datorie prescrisa?
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Datorie prescrisa?

buna seara,

Va rog sa ma ajutati cu o lamurire. Sotul meu are o datorie catre o firma de telefonie mobile de acum 10 ani. Ne tot vin acasa notificari de o firma de recuperare creante cu amenintari, insa noi stim ca dupa un timp datoria se prescrie...3 sau 5 ani. Azi am primit notificare precum ca a fost inaintat cazul catre un avocat, si ca va fi trimis in judecata pentru executare silita daca nu achita in termen de 5 zile. Spuneti-mi, va rog, chiar nu este subscrisa? Se poate ajunge la executare silita pentru o suma de aprox 200 ron? Sau sunt doar amenintari?

Multumesc frumos,
Valentina D
Ultima modificare: Vineri, 13 Iunie 2014
Valentina_D, utilizator
Cel mai recent răspuns: Valentina_D , utilizator 13:15, 14 Iunie 2014
Atentie sporita,termenele invocate de dv,opereaza numai in situatia in care creditorul pe parcursul a 3,respectiv 5 ani nu desfasoara acte si actiuni cu scopul recuperarii debitului neachitat
Daca insa creditorul desfasoara in termen - acte si actiuni pentru recuperare debit,aceste acte au drept consecinta intreruperea si reluarea unui nou termen de prescriptie,astfel incat nu mai opereaza acel termen fix invocat de dv
datoria de acum 10 ani, inseamna ca i se aplica vechiul cod. ca sa intrerupa cursul prescriptiei, trebuiau sa apeleze la un executor si sa va trimita o somatie prin acesta.din punctul meu de vedere, datoria dvs s-a prescris. tot ce puteti face acum, este sa aduceti la cunostinta firmei de recuperari creante, ceea ce v-am scris mai sus.
mai intai firma de recuperari creante sa faca dovada mandatului, nu pe vorbe...ca reprezinta pe x..sa vedeti actul in baza caruia firma se ridica cu pretentii.
Valentina_D a scris:


Ne tot vin acasa notificari de o firma de recuperare creante cu amenintari,


Pentru raspuns la obiect ,comunicati clar de cand tot primiti notificari de la o firma de recuperari creante ?
Ce conteaza de cand ? Notificarile nu intrerup termenul de prescriptie, dreptul lor e prescris de cativa ani buni.
Pana la executare silita, va trebui s aobtine intai un titlu executoriu, daca vor, il voar actiona in instanta pe sotul dvs si inca de la intampinare poate invoca implinirea termenului de prescriptie.
Pana atunci, nu ii luati in seama.
Multumesc pentru raspunsuri. Poate pare intrebare prosteasca, insa nu am deloc cunostinte juridice. Ce se intampla exact la executarea silita? Scuzati-ma, chiar nu stiu. Ii poate trage banii direct din salariu? Care e cel mai rau scenariu ce se poate aplica?
Ma gandesc daca nu ar fi mai bine sa merg eu sa ii achit, pentru ca el nu vrea, asta pentru ca financiar nu o ducem foarte bine, dar nici nu vreau sa ma trezesc peste ani cu o datorie enorma la ei, pe care sa fiu obligata sa o platesc.

Multumesc

Alte discuții în legătură

Somatia de plata intrerupe cursul prescriptiei ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Am observat ca foarte multe firme ce se ocupa cu recuperarea creantelor au un obicei cel putin ciudat. De altfel sunt sigur ca fiecare a trecut ... (vezi toată discuția)
Firme de recuperare bogdybal bogdybal Am cumparat in rate cateva produse pe termen de 5 ani, respectiv pana in anul 2010. Ultimele rate (5) nu le-am mai achitat. Am fost dat la o firma de ... (vezi toată discuția)