avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Exceptia de necompetenta internationala
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Exceptia de necompetenta internationala

buna ziua
m-am mutat in bg iar sotia sta in swiss
am depus actele pt marirea pensiei alimentare si instanta aplica prevederile art 1064 cpc si zice exceptia de necompetenta internationala. ce pot sa invoc ca judecatorii sa accepte sa judece cauza in ro?
la noi in ro nu-mi trebuie avocat, ma reprezint singur. aici imi trebuie avocat si translator. de ce e musai sa ma judec aici?
plus ca nu stiu cum sa procedez. fac hartie la judecatorie ca nu a platit pensia, nu stiu adresa din swiss, aia din ro au dat de ea. care sunt demersurile?

Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2014
fronzat2, utilizator
Cel mai recent răspuns: fronzat2 , utilizator 09:11, 17 Iunie 2014
Nu va puteti judeca in Romania.

Competenta este instanta de la domiciliul paratului sau instanta de la domiciliul reclamantului, in anumite cazuri.

Si in Romania, este indicat sa aveti avocat!!!

multumesc pt raspuns
dar nu pot sa invoc ca aici sunt la munca si am luat copilul cu mine ca sa fie la scoala, sa nu ramana cu bunicii in ro, si sa judece dupa domiciliul din ro? copilul are 15 ani si are buletin de ro, aici avem drept de sedere ca sa poata merge la scoala
Va indic o bibliografie (vreo 20 de pagini) ca sa intelegeti notiunile de baza despre competentele instantelor de judecata.
[ link extern ]
Competenţa teritorială
Art. 113
Competenţa teritorială alternativă
(1) În afară de instanţele prevăzute la art. 107-112, mai sunt competente:
1. instanţa domiciliului reclamantului, în cererile privitoare la stabilirea filiaţiei;
2. instanţa în a cărei circumscripţie domiciliază creditorul reclamant, în cererile referitoare la obligaţia de întreţinere, inclusiv cele privind alocaţiile de stat pentru copii;
3. instanţa locului prevăzut în contract pentru executarea, fie chiar în parte, a obligaţiei, în cazul cererilor privind executarea, anularea, rezoluţiunea sau rezilierea unui contract;

Potrivit art. 8 alin. 1 din Regulamentul Consiliului nr.2201/2003, act normativ al Uniunii Europene, cu aplicare directa si prioritara fata de normele dreptului intern, instantele judecatoresti dintr-un stat membru sunt competente în materia raspunderii parintesti privind un copil care are resedinta obisnuita în acest stat membru la momentul sesizarii instantei.

Cum potrivit art. 2 pct. 7 din acelasi regulament, în notiunea de raspundere parinteasca este inclusa si locuinta minorului si pensia de intretinere datorata acestuia, competenta de solutionare a pricinii apartine instantei în raza careia se afla minorul cu titlu permanent la momentul sesizarii instantei.

Art.8 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 stabileste competenta de fond în cazul cererilor formulate în materia raspunderii parintesti în sensul ca sunt competente instantele statului membru în care copilul îsi are resedinta obisnuita la momentul introducerii cererii.

(art. 12 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 prevede o prorogare legala de competenta ).
Potrivit art. 8 alin. 1 din Regulamentul Consiliului nr.2201/2003, act normativ al Uniunii Europene, cu aplicare directa si prioritara fata de normele dreptului intern, instantele judecatoresti dintr-un stat membru sunt competente în materia raspunderii parintesti privind un copil care are resedinta obisnuita în acest stat membru la momentul sesizarii instantei.

Cum potrivit art. 2 pct. 7 din acelasi regulament, în notiunea de raspundere parinteasca este inclusa si locuinta minorului si pensia de intretinere datorata acestuia, competenta de solutionare a pricinii apartine instantei în raza careia se afla minorul cu titlu permanent la momentul sesizarii instantei.

(art. 12 din Regulamentul CE nr. 2201/2003 prevede o prorogare legala de competenta ).
Ultima modificare: Luni, 16 Iunie 2014
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
va multumesc, am inteles.
1. bag actiune de marirea pensiei. in actele din ro trebuie platit in ron, aici cum o sa formulez ca aici sunt leva?
2. dupa ce mareste pensia, cui ma adresez ca sa o oblige la plata pensiei marite?

Alte discuții în legătură

Regulamentul (ce) 2201/2003. competenta teritoriala. exercitarea autoritatii parintesti, etc. DanyD DanyD In urma unei relatii de concubinaj dintre doua persoane de nationalitate romana - dar care la acel moment locuiau si munceau in Italia -, a rezultat un copil, ... (vezi toată discuția)
Drepturile mamei asupra copilului in italia-mama romanca tata italian aqvatyka79 aqvatyka79 buna ziua sunt o romanca stabilita in italia de 2 ani ,sunt in relatie cu un cetatean italian ,nu suntem casatoriti pt ca el nu doreste acest lucru ,intr-e ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor, stabilire domiciliu Soffia Soffia Buna ziua, Avem tata+mama=copil, parintii sunt necasatoriti, ambii sunt romani, copilul s-a nascut in Spania si lasat tatalui sa-l creasca. Mama nu este ... (vezi toată discuția)