1. La expertizarea casei se tine cont de materialele din care este construita acasta ?
2.La lotizara acesteia se tine cont numai de valoarea ce se cuvine fiecaruia sau trebuie sa se tina cont si de suprafata atribuita ?
Pentru intocmirea raportului de expertiza tehnica judiciara, expertul trebuie sa raspunda documentat la toate obiectivele fixate de catre instanta de judecata.
Expertul se refera la documente oficiale, prevederi legislative in vigoare, etc., tine cont de documente puse la dispozitie de catre partile in proces, inclusiv pentru materialele de ctie.
Expertul nu face lotizare in functie de valoarea care se cuvine fiecareia din partile in proces. Stabilirea valorica/ suprafata cuvenita pentru fiecare parte este apanajul instantei de judecata, ca doar acesta este motivul pentru care se ajunge in instanta.
Am inteles , numai ca expertul in cazul nostru a facut o repartizare a camerelor in funcie de valoare . In acet caz unuia dintre parti i a revenit o camera si un beci iar altuia 4 camere . Cum vedeti aceasta situatie ?
Puteti depune observatii la raportul de expertiza, observatii la care expertul va trebui sa raspunda/ sa motiveze alegerea facuta.
Instanta va da hotararea tinand cont de obiectivele stabilite, raportul de expertiza, observatiile dvs. la raport, raspunsurile expertului la observatiile formulate si toate celelelate documente aflate la dosarul cauzei.
Daca aveti documente care sa sustina punctul dvs. de vedere, ar trebui sa le depuneti in copie la dosarul cauzei, prin arhiva tribunalului, cu nr. de inregistrare/ data.
In cazul unitatilor locative, partajarea si lotizarea se propune de catre Expertul judiciar pe baza unor criterii care tin seama de principiul "comod partajabil in natura" precum si de prevederile legale, in principal Legea locuintei (Legea nr.114/1996).
Deci tendinta de a egaliza loturile si de a reduce pe cat posibil sultele este rezonabila si, asa cum stiu expertii de specialitate, acceptata in instante.