avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - HELP
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - HELP

In data de 08.12.2013 Tatal meu a decedat. In momentul de fata eu in calitate de fiu, impreuna cu Mama vrem sa facem succesiunea si acte pe apartament.
Eu mai am o sora. Sora mea este maritata si are si copil.Eu sunt insurat si am si copil. Locuiesc impreuna cu mama iar sora mea locuieste in alt apartament care ulterior la mostenit de la tata. Una peste alta Eu impreuna cu mama vrem sa facem actele / succesiunea respective.
- Ce acte sunt necesare ??
- Cat costa succesiunea ?? (apartament 3 camera).
- Se poat face acte fara a putea fi "atacate" ?? (Vrem sa dormim linistiti..)
- Actele pot sa confirme 100% numele mamei mele..cu o clauza ceva..dupa ani si ani sa devin "PATRON" ???
- Actele casei sunt pe numele tatalui dar la final zice si numele mamei. ex: "gica maricica si ana" Daca nu facem succesiunea si lasam asa...Mama poate sa`mi faca acte pe casa linistita ??

Va Multumesc Ptr Timpul Acordat !!! :hugall: :hugall:
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 20:58, 18 Iunie 2014
la succesiune trebuie chemata si sora dvs., care la notar poate sa faca un act de renuntare la mostenire. Daca nu vrea sa renunte la mostenire are dreptul la partea sa din dreptul tatalui. Iar mama dvs. va poate dona partea dumneaiei, sau puteti face un contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere. Pentru costuri va interesati la un notar.
Ca si acte va trebuie actele de identitate ale mostenitorilor, actele de proprietate ale imobilului si certificatul de deces. Multa bafta!
In primul rand sa stabilim un lucru : sunteti trei mostenitori, mama, d-voastra si sora. Mama va avea 1/4 din masa succesorala iar d-voastra cu sora cate 3/8 (3/4 impartit la 2)
1+2. Deschideti succesiunea la un birou notarial din jurisdictia judecatoriei de domiciliu. Veti afla cat va costa dezbaterea succesiunii si de ce acte aveti nevoie. Incercati la mai multe birouri notariale, tarifele difera, usor, dar difera.
3. Daca va intelegeti cu totii si semnati actele la notar, nu veti avea nicio problema. Cealalta varianta este dezbaterea succesiunii in instanta. Ce inseamna asta? Cheltuieli, timp (de ordinul anilor) si o stare tensiunata intre rude. Dar mi se pare mie sau va musca sarpele? Razbate o dorinta de a o ,,sari" pe sora sau ma insel?
4. Da, mama va poate lasa partea sa din mostenire, dar doar cu conditia respectarii rezervei succesorale a surorii. Tot notarul va lamureste ce si cum
5. Raspunsul e la pct-ul 4.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Iunie 2014
DlGoe, utilizator
DIGoe : Dar mi se pare mie sau va musca sarpele? Razbate o dorinta de a o ,,sari" pe sora sau ma insel?
- Corect.. "Am fost muscat"
- Nu caut sa o scot din schema pe sora mea. Este obligata sa renunte. Si eu la randul meu am renuntat candva la un alt apartament pe care tatal meu I la dat.
Caut raspunsuri si vreau sa ma pun in tema cu toate.. Nu vreau sa mai fiu "muscat sau lucrat pe la spate"

Va Multumesc !!!
Sora declara ca renunta la mostenire, mama da si ea declaratie ca renunta la mostenirea dupa sot si astfel veti ramane singurul mostenitor al tatalui si coproprietar cu mama in cote egale. Apoi veti iesi din indiviziune fata de mama prin partaj contra unei sulte sau altor drepturi.
Mama declara in actul de partaj ca nu mai are pretentii vizavi de bun si gata. Nu vor fi probleme.

Si eu la randul meu am renuntat candva la un alt apartament pe care tatal meu I la dat.

Practic nu ati renuntat daca nu era al dvs.
Este obligata sa renunte. Si eu la randul meu am renuntat candva la un alt apartament pe care tatal meu I la dat.


Sora nu e obligata sa renunte la nimic! Va place sau nu, va veni la mostenire ,,sora" cu d-voastra, adica veti avea parti egale. Daca nu va place, va veti adresa instantei de judecata unde va trebui sa dovediti ca in trecut sora a primit o donatie din partea tatalui. Chiar daca prin absurd ati fi incheiat un act cu sora/mama asupra impartirii viitoarei mosteniri, acel act e nul. D-voastra in schimb n-ati avut la ce renunta, ca sa renunti la un bun trebuie intai sa-l posezi. Nu o cunosc pe sora d-voastra, dar daca stie sa-si protejeze interesele o sa aveti surprize si d-voastra si mama d-voastra. Si nu vor fi din cele mai placute!

Alte discuții în legătură

Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa bunic amarilys amarilys Buna ziua, Am si eu o intrebare. Urmeaza sa deschidem o succesiune dupa bunicul decedat, respectiv dupa partea care ii revine tatalui meu (la randul sau ... (vezi toată discuția)
Recuperare drepturi dupa 30 ani flori9 flori9 Daca mama a renuntat la mostenire in urma decesului tatalui ei in favoarea mamei ei (asta intamplandu-se acum 30 ani), iar aceasta din urma a decedat si ea ... (vezi toată discuția)