avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 878 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune in caz de bigamie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune in caz de bigamie

avem de rezolvat urmatoarea situatie:
sora mamei mele este despartita in fapt din anul 1971.
nu a mai luat legatura cu sotul niciodata.
acum are 83 ani
avand in vedere varsta,doreste sa lase clare aspecte in ceea ce priveste o parte din proprietetea pe care o detine impreuna cu alte 2 surori , in indivizuine la casa parinteasca prin act de vanzare cumparare.
am facut cercetari si am aflat ca sotul a decedat acum 8 ani.
dorim sa deschidem procedura succesorala si nu stim unde.
fostul sot are un copil cu alta femeie.
am aflat ca a fost casatorit cu mama copilului , desi nu a divortat de matusa mea.
notarul a spus ca nu stie cum sa rezolve problema bigamiei.
de la pimarie ni s-a comunicat ca nu stiu ce sa treaca in anexa 24, in aceasta situatie.
pe noi nu ne intereseaza problema bigamiei pentu ca cei doi sunt decedati.
au un copil .
cu el trebuie sa dezbatem problema.
Unde?
la notar, dar cu ce acte sau in justitie?

multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: mirelapieptea , utilizator 15:37, 18 Iunie 2014
Bigam sau nu, respectivul are un copil, adică un moştenitor legal, descendent, rezervatar.

Apoi, nu atît aspectul bigamiei interesează, cît căsătoria putativă în care a intrat cea de-a doua soţie a respectivului. Dacă cea de-a doua soţie a fost de bună credinţă (adică, dacă nu a cunoscut faptul că acela cu care se căsătoreşte este deja căsătorit), va moşteni alături de soţia din prima căsătorie, în concurs cu descendenţii defunctului.

Nu în ultimul rînd, în speţă ar fi util de ştiut dacă bunurile a căror situaţie vrea s-o limpezească mătuşa sunt bunuri proprii sau bunuri comune cu soţul ei, respectiv dacă soţul a avut bunuri proprii la data decesului.

Situaţia nu este simplă, dar nici atît de complicată încît un notar ştiutor de carte să nu-i dea de capăt. Iar dacă nu-i poate da de capăt (chiar şi printr-o simplă îndrumare privind paşii de urmat), ar fi vremea să lase locul vacant.
multumesc!

este vorba de o casa batraneasca 43 mp si 250 mp curte cu mai multi proprieteri.
cand s-a intocmit actul de vanzare cumparare, in anul 1994,
matusa era despartita in fapt. Decedatul apare in actul de VC ca fiind casatorit cu matusa, chiar daca nu a fost prezent si nici vorba de vreo contributie materiala.( asa prevede legea.)

cat priveste casatoria cu cea de-a 2 - a sotie, am aflat ca se stia de matusa mea.
spun asta deorece fiul decedatului ne-a dat certificatul de casatorie dintre tatal lui si matusa mea , certificat pastrat atata timp de tatal lui.
bineinteles ca ne-am intrebat toti cum de a fost posibila alta casatorie.
am fost la toate primariile implicate
la locul de nastere apare casatoria cu matusa mea
la primaria ultimului domiciliu apare casatoria cu cealalta.
nu est mentionat nicaieri de divort sau de altceva.

am aflat ca a doua casatorie a fost incheiata in anul 1988,
actul de vanzare cumparare al proprietatii incheiat in 1994,de unde reiese ca decedatul era casatorit cu altcineva in acel moment.
copilul a fost nascut inaintea incheierii casatoriei.

am discutat cu fiul celui decedat. Este de buna credinta spunand ca vine unde este nevoie sa terminam cu problema.

Cum e mai indicat sa procedam? sa mergem in instanta sau la notariat.
pentru notar problema este anexa 24, care se emite de catre primaria ultimului domiciliu al defunctului unde nu va aparea matusa mea ca sotie.

Multumesc pentru timpul acordat.
revin cu mentiunea ca cea de-a doua sotie este decedata.
din discutiile cu fiul am aflat ca tatal nu a avut bunuri pe numele lui.
foarte bine, pe noi nu ne intereseaza decat bucata de bun imobil a matusii,
proprietatea este in alt judet .
Daca va intereseaza DOAR bunurile matusii dvs. de ce trebuie sa deschideti succesiune dupa fostul ei sot?Odata ce este decedat, nu are nici in clin nici in maneca cu bunurile matusii dvs. Daca vreti ca matusa dvs. sa mosteneasca parte din casa pe care sotul ei a cumparat-o dupa ce s-au despartit in fapt , numai atunci trebuie facuta succesiunea dupa dansul. In rest va complicati degeaba!
Pentru ca matusa impreuna cu surorile vor sa instraineze proprietatea.
La notar am aflat ca nu se poate instraina asa usor,deoarece in actul de VC apare mntionat ca matusile 1,2,3 sunt casatorite cu sotii respectivi x,y,z,
Intrucat 2 dintre soti sunt decedati ne trebuie acte din care sa reiasa ca matusile au intreaga parte din proprietate.
Respectiv certificate de mostenitor pentru miniscula cota.
Cu stima!

Alte discuții în legătură

Mostenire Mirrella P. Mirrella P. Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia ... (vezi toată discuția)
Cum ne putem recupera drepturile asupra casei si pamanturilor? Dragoi Simona Dragoi Simona Am si eu o problema ca si multi altii si daca se poate as dori sa ma ajutati si pe mine cu un sfat...parintii sotului meu sunt divortati de pe vremea cand toti ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare mostenitor minor tinaa tinaa buna ziua. va rog sa ma indrumati cum sa procedez . doresc sa accept mostenirea ce se cuvine fiului meu minor in urma decesului bunicii. precizez ca tatal ... (vezi toată discuția)