Mirrella P. a scris:
Situatia este urmatoarea: decedat in 2016, cu un divort pronuntat in 2007. Nu se cunoaste daca s-a mai recasatorit sau nu cu aceeasi persoana ulterior. Sotia (fosta sotie) apare pe o citatie de chemare a eventualilor mostenitori ca fiind deschizatoarea de dezbatere succesorala. Noi nu am stiut absolut nimic si nu ne-a anuntat nimeni despre aceasta moarte. Defunctul avea la momentul casatoriei asa: o casa, bun propriu, mostenire de la defunctii sai parinti, o sotie care nu se stie daca mai era sau nu sotie la momentul decesul, niciun fiu si o matusa in viata, adica sora mamei defunctutului, mama defunctului fiind de asemenea decedata. Vreau sa stiu si eu cat mosteneste matusa defunctului in situatia data din apartamentul in cauza si ce trebuie sa facem in cazul in care cu rea-credinta ni s-a ascuns decesul, iar succesiunea a fost deja dezbatuta fara stirea noastra. Va multumesc.
1. daca in urma divortului pronuntat in 2007 nu s-a facut partajul bunurilor comune, atunci sotia de care a divortat in 2007 are dreptul, teoretic la 50% din bunurile dobandite in timpul casatoriei.
2. restul de 50% din bunuri, vor face parte din masa succesorala ce va fi mostenita de mostenitorii legali ai defunctului .
3. Daca succesiunea a fost dezbatuta deja, pe intreaga masa succesorala, fara sa se tina cont, ca anterior dezbaterii succesiunii, ar fi trebuit sa existe si un partaj de bunuri comune, atunci fosta sotie a defunctului (cea de care a divortat in 2007) , poate solicita anularea certificatului de mostenitor.
E clar ca va trebuie un avocat!