avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 749 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... taxa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

taxa succesiune

buna ziua
suntem 2 surori si tatal nostru a decedat pe 9 februarie 2011 ,inca nu am facut taxa de succesiune deoarece nu stim exact cum sa procedam. el a fost recasatorit si Nu are copii cu ultima sotie dar Casa in care a locuit a fost construita cu mama noastra de care sa despartit in urma cu 32 ani
si de acelasi timp a locuit cu ultima sotie in casa.CE DREPTURI NE REVIN AVIND IN VEDERE CA NU NE PREA INTELEGEM CU ACTUALA
CARE SUNT PASII
Cel mai recent răspuns: narcisa_salbatica , utilizator 00:21, 29 Iulie 2011
si eu sunt in aceeasi situatie; daca aveti actele de pe casa, ceea ce ma indoiesc va duceti la notar ( cu certificatele de deces, hotararea de divort, CI ale voastre, certif. de nastere si casatorie ale voastre, va duceti la primarie pt. anexa 24 si certificat de rol) si o citeaza pe "mama" vitrega si daca nu se prezinta la 3 notificari ale notarului sunteti ''proprietarese". Daca nu va intelegeti va duceti la un avocat si va spune el ce sa faceti, calea fiind in instanta judecatoreasca. Imediat cum aflu de la un avocat ce trebuie sa fac si eu, iti voi scrie si tie ce mi-a raspuns.
Sotia tatalui dvs are drept la mostenire ca sotie supravietuitoare. Dansa 1/4 iar dvs si sora dvs impreuna 3/4 din masa succesorala lasata de defunct. Sotia tatalui dvs are dreptul de a sta in Casa pana cand se va face partajul sau pana cand se va casatori neavand alta Casa in proprietate.

Aceasta este legea, indiferent ca nu este mama dvs. Este vorba de legea 319/1944.
sotia tatalui dvs are dreptul la 1/4 din bunurile ce formeaza obiectul succesiunii.
gimmarian a scris:

...inca nu am facut taxa de succesiune...

Adica n-ati dezbatut succesiunea ("taxa" o s-o achitati la dezbaterea succesiunii). Daca in urma partajului de la divort casa a revenit tatalui dvs., atunci sotia tatalui mosteneste 1/4, iar dvs. cu sora 3/4 din casa. Daca nu a fost incheiat partajul (mai greu de crezut, dar nu imposibil), atunci tatal detine doar 1/2 din casa si din aceasta jumatate mosteniti in cotele de mai sus (sotia sa, dvs. si sora). Daca nu va intelegeti cu privire la dezbaterea succesiunii, nu puteti dezbate la notarul public si trebuie sa mergeti in instanta, dar in nici un caz nu aveti cum sa fiti doar voi, surorile, "proprietarese".
Ultima modificare: Vineri, 29 Iulie 2011
narcisa_salbatica, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire liviughita liviughita Tatal meu a decedat in 2001,el a fost casatorit legal cu mama mea din 1970. Dupa decesul tatalui meu ,am dezbatut mostenirea cu mama ,si conform legii a fost ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala- bunuri mostenite Lapin Lapin Buna ziua, 1. Îmi permit sa va pun o întrebare în urma decesului tatalui meu. Acesta a divortat de mama mea de multi ani si s-a recasatorit si a mai ... (vezi toată discuția)
Probleme mari cu succesiunea keresztesmihaela keresztesmihaela treaba este foarte incurcata. tatal meu a decedat anul trecut in octombrie si nu sa deschis nici o succesiune pana acum 3 saptamani. succesiunea a fost ... (vezi toată discuția)