avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masa succesorala- bunuri mostenite
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masa succesorala- bunuri mostenite

Buna ziua,

1. Îmi permit sa va pun o întrebare în urma decesului tatalui meu. Acesta a divortat de mama mea de multi ani si s-a recasatorit si a mai avut un copil - deci sora mea vitrega.- Apartamentul în care locuia este întabulat pe numele lui precum si a actualei sotii, fiind cumparat în timpule celei de-a doua casatorii. Sotia lui are domiciliul în acest apartament. Care este cota care-mi revine?

A doua întrebare este urmatoarea:

2. Tatal meu, decedat recent, a mostenit, prin anii 90, în urma decesului tatalui sau(bunicul meu) un teren cu o constructie pe el. În 2007, el a vândut oficial (cu întabulare) acet bum imobiliar surorii mele (vitrege). Este legala acesta operatie de dezmostenire mascata, eu, bine înteles, nefiind la curent. Am aflat acest lucru dupa decesul lui.

Ultima întrebare:

Tot de la bunicul meu, tatal meu -decedat - a mostenit vreo 20 de ha de pamânt agricol. Care sunt partile care-mi revin mie si respectiv surorii mele si a actualei sotii a tatalui meu?

Va mulétumesc anticipat pentre raspunsul D-voastra si va rog sa primiti salutarile mele cele mais distinse.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:39, 13 Ianuarie 2011
1. casa fiind bun comun, jumatate din ea apartine sotiei, deci numai jumatate intra in masa succesorala. din jumatatea asta, sotia supravietuitoare ia1/4, iar 3/4 e impartita in mod egal intre copii, dvs si sora vitrega

2. puteti ataca acest act in instanta, cu ajutorul unui avocat.. sa dovediti ca e o donatie deghizata si va incalca rezerva succesorala.
in legatura cu terenul, sotia va mosteni 1/4, iar 3/4 va revin dvs si surorii dvs.

cred ca ar trebui sa va adresati instantei pt dezbaterea succesiunii si partaj

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul tatalui meu care s-a recasatorit Andrei.V.M Andrei.V.M Tatal meu a murit, era recasatorit de 25 ani cu o doamna (mama vitrega) impreuna cu care au construit o casa si au dat nastere surorii mele. De curand a murit ... (vezi toată discuția)
Succesiune Alina50 Alina50 Buna seara, Am o nelamurire,Tatal meu a decedat in noiembrie,(avand doi copii si sotie) el avand o Sora dar si un frate vitreg de pe Tata,fratele vitreg si ... (vezi toată discuția)
Mostenire copil din alta casatorie! Sfarlea Sergiu Sfarlea Sergiu Buna seara! Bunicul meu tocmai a decedat acum cateva zile,dupa 3 zile de la deces mama mea a primit un telefon de la sora ei (vitrega),tin sa mentionez ca ... (vezi toată discuția)