buna seara.as vrea sa ma ajutati intro problema.am luat de la cineva o suma de bani imrumut,si am facut cu acesta un act de mana in care este specificata suma care io datorez si data knd trebuie sa o inapoiez.actul este semnat de mine,sotia mea si pers respectiva,si i-am dat si un cec in alb garantie, avand o societate. acum problema este ca nu stiu daca o sa ma incadrez sa ii inapoiez suma la data scadenta.poate sa imi faca ceva legal?va multumesc.
cu siguranta poate, este indreptatit sa va actioneze in instanta pentru recuperarea debitului si eventual a pretentiilor, procesul il va castiga intr-un final iar pe perioada procesului poate obtine un drept de masuri asiguratorii- gen sechestru pe bunuri.
in legatura cu CEC-ul... e mai complicat...un CEC fara provizie, sau a carei provizie este instrainata se cam incadreaza la inselaciune, DAR!!!- un CEC nu este un instrument de garantie si din cate inteleg posesorul nici nu poate dovedi vreun drept de creanta in ceea ce priveste societatea emitenta...complicata tare ...cred ca puteti evita un proces penal, dar in nici un caz nu aveti sanse de castig pe latura civila sau comerciala...