avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Angajarea raspunderii conform art.138 din Legea 85/2006
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Angajarea raspunderii conform art.138 din Legea 85/2006

Am detinut o firma cu o un asociat in cota de 50% fiecare. Firma a ajuns la insolventa,s-a inchis procedura si am proces cu "Angajarea raspunderii conform art.138 din Legea 85/2006".
Va rog sa-mi spuneti daca eu ma prezint cu chitantele cum ca am creditat societatea )ca sa o mentin pe linia de plutire,bani proveniti din vanzarea unui teren proprietate personala,apoi celalalt asociat a plecat,nu l-a mai interesat de societate,nici de datoriile la ANAF,nu a mai vrut sa discute cu absolut nimeni), pot dovedi ca am fost de buna credinta. Sau un sfat in astfel de caz?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 17:11, 17 Iunie 2014
Prima data trebuie sa intelegeti in ce situatie de fapt si de drept va aflati.
Chitantele rspective trebuia sa le prezentati lichidatorului ca sa va inscrie la masa credala, in tabel. Presupun ca asta nu s-a intamplat. S-a intamplat?
Trebuia sa colaborati cu lichidatorul. Ati colaborat?

Acum, faptul ca vi s-a atras raspunderea (apropo, pe ce litera a art.138?) nu prea are de-a face cu faptul ca ati creditat societatea, chiar daca ati facut acest lucru (ca putea sa fie si o treaba fictiva) nu puteti opune o "fapta buna" (facuta tot in interesul dvs.), unei fapte de incalcarea a legii, daca ma intelegeti. Oricum probabil ca raspunderea va fi in solidar cu partenerul dvs. astfel ca daca va veti considera nedreptatit va puteti intoarce in regres impotriva dansului pentru recuperarea pagubei.
Desigur, dvs. puteti aduce in apararea dvs. orice proba considerati ca merita sa fie prezentata, dar sansele sunt minime ca ceea ce invocati aici sa va rezolve dosarul de atragere a raspunderii!
Cred ca nu am explicat destul de bine. Creditarea nu a fost fictiva, banii au provenit din vanzarea unui teren. Cand nu am mai putut sustine financiar firma, celalalt s-a facut nevazut. Firma a supravietuit numai cat timp am avut eu bani sa platesc datoriile. Eu nu vreau sa raspund solidar cu cel care a fugit si m-a lasat cu problemele pe cap. El a cauzat societatii situatia si s-a sustras de la raspundere. Eu am ramas sa ma dau cu capul de pereti. E normal si legal asa?
Nu este normal (moral) dar este legal, asa este legea. Dvs. degeaba imi explicati mie "destul de clar" ... asta trebuie sa o faceti in instanta, iar in instanta argumentul este pueril (chiar daca in realitate asa au stat lucrurile), caci ... nu veti fi scutit de o vina (fapta culpabila) prin ceea ce invocati dvs. cu terenul vandut si cu banii bagati in firma. Una-i una, alta-i alta.
Ca asociatul s-a sustras de la raspundere si v-a lasat cu problemele pe cap (dar dvs. nu ati facut opozitie la momentul respectiv - caci sunt sigur ca nu ati facut asta pentru ca nu cunoasteti legea) asta nu va inlatura raspunderea in solidar. Si, v-am spus, daca va simtiti nedreptatit va puteti indrepta in regres (deschideti alt proces) impotriva asociatului.
Revenind acum, daca prejudiciul pe care riscati sa il acoperiti personal prin hotararea eventuala a instantei este mare luati-va avocat sa va asiste, nu va jucati caci ignoranta costa.

V-am intrebat in concret : care a fost litera de la art.138 in baza careia vi s-a atras raspunderea si cine a solicitat acest lucru ?
V-am mai intrebat si : Ati colaborat cu lichidatorul? Ati inscris creanta dvs. in tabelul creditorilor?
Ultima modificare: Marți, 17 Iunie 2014
trandafir2, moderator
Litera nu exista doar articolul din lege la solicitarea ANAF. Nu caut sa ma sustrag, doar sa stiu daca pot demonstra ca faptele mele nu au fost de a incalca legea.
Dragos1109 a scris:
Litera nu exista doar articolul din lege la solicitarea ANAF.

Litera trebuie sa existe ca aia e norma juridica, doar in baza ei procesul se va desfasura.
Ma rog ... De pe ce cititi, de spuneti ca nu scrie litera?


Dragos1109 a scris:
Nu caut sa ma sustrag, doar sa stiu daca pot demonstra ca faptele mele nu au fost de a incalca legea.

Da domnule, va cred, va inteleg, si stiu in ce situatie sunteti (tras pe sfoara si apoi lasat in bataia pustii). Dar trebuie sa intelegeti ca la faliment (-ul firmei) multi au platit oalele sparte, nu neaparat ca au fost de rea credinta, ci ca nu au stiu ca ar fi trebuit sa cunoasca legea.
Ca sa va puteti apara, trebuie sa stiti cine va acuza (acum stim = anaful) si de ce fapte va acuza (adica care este litera aia?, ce va imputa?, de ce considera ei ca sunteti vinovat?, etc). Intelegeti?

Alte discuții în legătură

Proces faliment si proces raspundere patrimoniala CristescuD CristescuD Buna ziua, va rog frumos sa imi spuneti daca mai pot face/spune ceva la termen in dosarul de raspundere patrimoniala. Lichidatorul a cerut instantei sa amane ... (vezi toată discuția)
Firma cu datorii la stat si data in judecata de catre persoana fizica iulia2407 iulia2407 Buna seara, Parintii mei au o firma (SRL) infiintata in 2007. Acum au ajuns sa fie datori la stat 30.000 lei, din care 23.000 sunt numai penalizari deoarece ... (vezi toată discuția)
Administrator firma doiina doiina sunt administrator si asociat intr-o firma cu datorii catre stat,dar nu m-am ocupat personal de problemele firmei ,nu am avut nici profit,doresc sa ma ... (vezi toată discuția)