avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1108 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Clauza de reziliere
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Clauza de reziliere

Am o nelamurire si sper ca persoane mai avizate ca mine sa ma lamureasca.
Este corecta (legala) o clauza de reziliere inclusa intr-un contract semnat intre o persoana fizica si una juridica (firma) prin care se specifica ca atunci cind intervine rezilierea contractului clientul ar fi responsabil, deci ar fi tinut sa suporte eventualele cheltuieli generate de rezilierea contractului (indiferent daca clientul este vinovat sau nu) ?
Mie mi se pare o clauza contractuala abuziva, prin care se urmareste atragerea responsabilitatii asupra clientului, indiferent daca ar fi in culpa sau nu, si indiferent cine ar avea initiativa rezilierii (clientul sau firma). Astept insa si opiniile unor specialisti.

Cu stima,
Adrian Iordache
O asemenea clauza este legala si isi gaseste fundamentul in principiul libertatii de incheiere a actelor juridice sau in principiul mai larg al consensualismului.
Atata timp cat clauza respectiva indeplineste toate conditiile de validitate ale actului juridic ea este valabila si va produce efecte juridice.
In legislatia noastra persoana cu capacitate civila deplina de exercitiu nu poate invoca nulitatea actului juridic sau a unei clauze a actului juridic pentru leziune. In fond, in speta ridicata putem vorbi de o disproportie vadita intre prestatia unilaterala a clientului de a acoperi cheltuielile cu rezilierea contractului si lipsa de prestatie a persoanei juridice furnizoare sub acest aspect.
Din pacate sau din fericire, legea civila romaneasca permite doar minorului cu capacitate civ de exercitiu restransa sa invoce nulitatea pentru leziune.
Am întâlnit în contracte asa zisa " taxă de reziliere ".
telefonie mobila, nu?

clauza ar trebui sa sune asa: "daca contractul inceteaza atat din culpa clientului, cat si a prestatorului..." si nu "reziliaza".
daca se vorbeste de reziliere, atunci e o problema, intrucat motivul rezilierii il poate constitui numai culpa cocontractantului - nimeni nu-si poate invoca propria culpa.

persoana fizica ar putea invoca ceva de prin legea cu clauzele abuzive... dar slabe sanse, intrucat (daca e vorba de telefonie) de obicei nu e vorba de o disproportie vadita intre prestatii (subventie telefon="taxa de reziliere").

rpopescu2000@k.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de prestări servicii goldstar9 goldstar9 In speța următoare : X încheie cu Y (SRL) un contract de administrare a unei pagini web pentru 500lei/luna pe o perioada de 12luni (6000lei total) iar X din ... (vezi toată discuția)
Viciile de consimtamant: leziunea margareta_71 margareta_71 Este vorba de contract de vanzare-cumparare. Ce inseamna leziunea\"viciu de consimtamant\"? (vezi toată discuția)
Demisie in alb kamytza01 kamytza01 buna seara, va rog sa imi spuneti si mie ce as avea de facut in urmatoarea situatie in care ma aflu si daca este legal ceea ce se intampla. de un an eu si ... (vezi toată discuția)