avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... iesire din indiviziune - casa cumparata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

iesire din indiviziune - casa cumparata


Buna ziua ,

Va rog sa ma lamuriti intr-o speta :
- pe fondul unor neintelegeri dintre mama mea si sora acesteia legate de o mostenire s-a ajuns la faza in care trebuie sa se faca iesirea din indiviziune .
Problema e pentru o casa cumparata de cele doua surori : mama mea era divortata la vremea respectiva iar sora sa era casatorita . In actul de vanzare cumparare este stipulat : "noi S.A. si A.A. vindem fiicelor noastre A.C. SI C.L. respectiv ginerelui meu C.N. o casa constituita din.... : in cote egale ". Ulterior ginerele , respectiv cumnatul mamei mele a decedat ramanand in urma un fiu .
Va rog sa ma lamuriti cum se va face partajul acelei case : in doua parti egale respectiv mamei mele si sorei acesteia iar pe jumatatea sorei va veni la mosternire fiul ? sau casa se va imparti in 3 parti egale ?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: asanacheromel , utilizator 08:37, 19 Iunie 2014
In 3 parti egale, care se vor imparti in cote egale (banuiesc, daca nu este precizata o altfel de cota in contract!) astfel:1/3 - A.C. , 1/3 - C.L. si 1/3 - C.N.

Apoi la mostenirea ramasa in urma decesului ginerelui, pe cota lui de 1/3 va veni sotia supravietuitoare impreuna cu fiul decedatului.
Noi am fost la cativa notari si acestia au spus ca se impart in doua parti egale , intrucat practic a fost vorba de un contract de vanzare -cumparare cu clauza la doua fiice din care una era casatorita , Vom vedea in instanta . Notarii ne-au explicat asa : A.C. 8 parti , C.L. 5 parti iar fiul defunctului 3 parti .
Va multumesc ptr. aprecieri
Fiicelor a vandut in cote egale, una fiind casatorita, cota sa a cumparat-o in devalmasie cu sotul.
practic, un sfert din casa intra in masa succesorala si va fi impartita intre sotie si fiu.
asanacheromel a scris:


. In actul de vanzare cumparare este stipulat : "noi S.A. si A.A. vindem fiicelor noastre A.C. SI C.L. respectiv ginerelui meu C.N. o casa constituita din.... : in cote egale ".


eu inteleg din acest text ca se vinde in cote egale catre 3 cumparatori.

cei 3 cumparatori sunt: cele doua fiice A.C. si C.L si ginerele C.N.

daca s-ar fi dorit vanzarea doar catre cele doua fiice, textul din contract ar fi trebuit sa arate cam asa: "vindem fiicelor noastre A.C. si C.L. casatorita cu C.N. "
Va multumesc nespus de mult pentru atentia acordata spetei .
Pentru a lamuri orice dubiu mai jos reproduc exact textul din contractul de vanzare -cumparare intretinere :
" Subsemnatii A.S. si A.A. soti din.... vindem fiicelor si respectiv ginerelui nostru , A.C. necasatorita din ..... si C.L. si C.N. din..... in indiviziune si in parti egale , o casa de locuit ...
- Pretul acestei vanzari este de .... care va consta in obligatiunea de intretinere din partea cumparatorilor catre noi vanzatorii pentru toata durata vietii noastre constand in hrana , imbracaminte , incalzire si suportarea cheltuielilor de inmormantare.
-
Subsemnatii A.C. necasatorita si C.L. si C.N. soti , cumparam locuinta descrisa mai sus in indiviziune si in parti egale , vom respecta intocmai obligatiile de intretinere si rezerva dreptului de uzufruct cum au fost stipulate de vanzatori "

Cred ca din acest text va puteti face i idee mai clara .
Este o situatie mai delicata intrucat deja au inceput problemele pe mostenire si acum sunt pe rolul instantei .
Inca o data va multumesc pentru atentia cuvenita si vom vedea cum va aprecia instanta in acest caz . Din redactare , la partea finala rezulta ca ar fi doua parti cumparatoare , fiicele , una din ele fiind casatorita deci dobandind un bun comun dupa casatorie . Cel putin asa m-au lamurit cativa notari .

Toata stima

Alte discuții în legătură

Contract de vanzare cumparare casa romex romex Parintii mamei mele au considerat sa vanda casa la doua fiice : una necasatorita , cealalta casatorita . La momentul cumpararii au semnat pe contract toti ... (vezi toată discuția)
Vanzare - cumparare asanacheromel asanacheromel Buna ziua , As dori sa supun atentiei o speta neclara mie : - la intocmirea unui act de vanzare -cumparare pentru o casa , cumparatorii au fost trecuti ... (vezi toată discuția)
Drepturi succesorale valer67 valer67 Buna ziua ! Avem un act de proprietate stabilit in baza Legii 18/1991,prin emiterea unui titlu de proprietate.Titlul este emis pe numele unei persoane ... (vezi toată discuția)