Sunt insarcinata si doresc sa imi iau toate zilele de concediu ramase, ce suma trebuie sa imi plateasca patronul pe concediu medical ](calcul exact) salariu brut de pe CM 800 ron ,cred ca din ianuarie s-a marit la 850 ron, eu nu detin act aditional pentru aceasta marire.Dain CO pot intra direct in concediu medical (prenatal)? La intratrea mea in medical este obligat patronul sa imi faca lichidarea la zi? (data de salariu este 30) si sunt in urma cu o luna .Pe 30 iunie eu abia iau salariul pentru luna mai ...Concediul medical este obligat sa il plateasca luna de luna in aceeasi data in care iau salariul?
D:) Destule intrebari!
Multumesc!
1. Majorarea salariului se poate face si sub forma unei decizii unilaterale a angajatorului,mai ales cand este vorba despre majorarea salariului minim.
2. OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevede :
Art. 36 - (1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul.
(3) Plata indemnizaţiilor se face lunar de cãtre:
a) angajator, cel mai târziu odatã cu lichidarea drepturilor salariale pe luna respectivã, pentru asiguraţii prevãzuţi la art. 1 alin. (1) lit. A şi B;
…
Art. 47
...
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin.(3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
...
Art. 48 - (1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
...
Art. 49. - Constatarea contravenţiilor prevãzute la art. 47 şi aplicarea amenzilor corespunzãtoare se fac de cãtre organele de control ale CNAS şi ale caselor de asigurãri de sãnãtate.
Daca nu va plateste concediul medical atunci sesizati Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
4. La intrarea in concediu medical, raportul de munca se suspenda , nu se inceteaza. Daca aveti gestiune in primire este bine s-o predati inainte de intrarea in concediu medical.
5. Din concediu de odihna se poate intra in concediu medical.
Am gresit data angajarii ,aceasta fiind 04-07-2013. Am facut cerea de concediu si mi s-a spus ca, CO se calculeaza pana la data in care intru in concediu medical (prenatal) in cazul meu 15 septembrie, ca nu am dreptul la 21 de zile pe 2014 si ca oricum nu au personal deci nu imi acorda. Am discutat si despre medical,pentru ca din calculul meu ar trebui sa iau 649,55ron. Salariu brut este 850 pe ultimile 6 luni ,concediu medical este 85%,CAS 10,5%.Dansii spun ca acest prenatal se calculeaza din venitul net nu din cel brut.Daca se poate un nou calcul al CO pe 2013, daca este sau nu obligat sa imi dea tot CO pe 2014 pana intru in prenatal si daca acesta este de 21 de zile tinand cont ca prenatalul il iau pe 15 septembrie si nasc in decembrie, si un calcul al prenatalului tinand cont de aceste date.
Multumesc mult pentru raspunsurile anterioare.
CO se acorda aferentei perioadei lucrate pana la data intrarii in CCC. Concediul de maternitate nu afecteaza durata concediului de odihna.
Buna seara,
Mi se refuza CO pe anul 2014 pana la intrarea mea in prenatal (15 septembrie).Patronul calculeaza indemnizatia pe prenatal din venitul net nu din cel brut de 850 cu 85% cu CAS de 10,5; nu se acorda lichidarea salariului la zi ,in data intrarii in prenatal. CO este de 21 de zile pe 2014 este sau nu obligat patronul sa imi acorde acest concediu PANA LA DATA INTRARII IN CONCEDIU MEDICAL? Calcul medical? Data de salariu este de 30 ale lunii.Pe 30 Iunie iau abia lichidarea pe mai .In 15 septembrie la intrarea in medical cum trebuie sa iau banii? si cat? brut 850 in mana 800.Multumesc!