avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata contributii la stat referitoare la salarii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata contributii la stat referitoare la salarii

Buna ziua
cum as putea sa stiu daca compania unde lucrez a virat contributiile la Stat ?
Precizez ca nu am primit salariu de 4 luni si au refuzat sa imi de-a o foaie in care sa imi precizeze de cand nu au mai platit contributiile. Circa financiara refuza sa imi de-a o foaie; camera de pensii mi-a dat un listing cu statgiul cotizatiilor dar imi spune ca nu garanteaza ca este platit.
La ITM ma trimit la circa financiara aferenta companiei iin care lucrez, dar o tipa de acolo zice ca nu este legal sa imi dea.
UNDE IN ROMANIA POT SA OBTIN ACEST LUCRU; sa stiu da cotizatiille aferente salaraiului ( 1.09.2013- mai 2014) daca sunt platite sau nu:ma poate ajuta cineva????
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:37, 19 Iunie 2014
Ca o concluzie trebuie sa merg la ANAF si sa fac o cerere in care sa cer sa mi se comunice in scris daca societatea Y a platit in intervalul y contributiile catre Stat?
Aveti vreun model?

ANAF poate lua masuri si sa amendeze compania ca nu dat salariul?
1. Competenta ANAF - declararea, constatarea, controlul, colectarea şi soluţionarea contestaţiilor pentru contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurări pentru şomaj, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, precum şi alte contribuţii datorate de persoanele juridice şi persoanele fizice care au calitatea de angajator sau entităţile asimilate angajatorului, etc.

2. Competenta ITM-ului - nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.

3. Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
aveti un model de cerere catre ANAF?
Nu este nevoie de un model tipizat.
Va adresati presedintelui ANAF, iar in sesizare mentionati datele de identitate ale dvs, ale angajatorului si ce doriti sa va comunice cei de la ANAF.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare sume de la angajator aureliana_xyz aureliana_xyz Angajatorul nu mi-a platit salariul net de 3 luni, iar taxele la stat corespunzatoare salariilor nu au fost platite din luna august 2013. In ce mod ma ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale neplatite de angajator iuliana Dragoi iuliana Dragoi Buna ziua, Lucrez de 4 ani intro societate de constructii. De 9 luni aceasta societate a intrat in insolventa la cererea administratorului, iar de 10 luni nu ... (vezi toată discuția)
Salariu minim pe economie si contributie la asigurarile sociale (pensie) nicoleta1625 nicoleta1625 Buna ziua, O cunostinta a gasit un job foarte bine platit dar in contract are salariu minim pe economie si ar lua diferenta \"din mana\". Se gandeste ca ... (vezi toată discuția)