avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 279 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... stagiul de cotizare la CAS
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

stagiul de cotizare la CAS

Buna seara,
Ma aflu intr-o mare incurcatura si tare mult va rog sa ma ajutati.
Sora mea in virsta de 37 ani este insarcinata in21 saptamini dupa 7 sarcini pierdute si dupa spusele medicilor asta ar mai fi ultima sansa de a avea un copil ,tinind cont de virsta si multiplele probleme pe care le are.
Problema cea mai grea insa ,este situatia ei financiara.Este angajata la o societate comerciala in prag de faliment .Stagiul de cotizare la CAS NU ESTE COMPLET !!! Angajatorul a pontat-o doar cite 10-12 zile pe luna,martie chiar deloc ,aprilie doar 2 zile , iar din iunie este in concedii medicale pentru iminenta de avort.
De la casa de pensii ni s-a spus ca ar putea fi o rezolvare cu angajatorul in sensul de a face declaratii rectificative iar noi familia sa platim contributia aferenta pe lunile incomplete (din ian. pina in mai ,adica)-incomplete din motive neimputabile angajatei, dupa care sa depunem demisia si apoi sa incheiem contract cu casa pentru a beneficia de CIC.Problema este ca doamna contabila< nu poate> sa faca aceste declaratii pe motiv ca este mult de munca iar cu reprezentantul legal nu am putut incheia o discutie pentru ca "nu cunoaste prea bine limba si nici legile romanesti"!!!?
Data prezumtiva a nasterii este 7 nov.De pe data de 11 august ar trebui sa intre in prenatal .Ce ma fac cu ea daca naste mai tirziu pentru ca intru si in cele 42 de zile de postnatal.Daca ramin descoperite citeva zile mai beneficiaza de CIC?Asta in cazul in care nu rezolvam nimic cu firma ,pentru ca la casa de pensii oricum platesc contributia pina la nastere .Sau nu?
Daca nu reusesc sa-i platesc restantele la CAS sa depun in continuare certificatele medicale la societate ? In cit timp trebuie sa-i plateasca indemnizatia de boala avind in vedere si situatia firmei si faptul ca nu a fost retribuita nici pentru cele 14 zile din luna mai declarate la casa de pensii( zile lucrate efectiv pentru ca de la 1 iunie este in concediu medical)?
Daca reusesc sa intru in posesia adeverintei cu stagiul de cotizare complet ,cind depun demisia si cum .Ea nu mai poate merge la servici avind recomandare stricta de stat la pat.Cefac cu preavizul?
Mentionez ca sotul ei nu are serviciu si singurul lor venit era acest asa zis salariu . Din cauza problemelor financiare sau iscat si discutii in familia lor su chiar urite de tot iar psihicul ei este la pamint .De-as putea-o ajuta si daca ma-ti putea ajuta si dumneavoastra sa ma sfatuiti cum sa fac sa poata beneficia de acest CIC .......
cu multumiri anticipate , inuta
Cel mai recent răspuns: inuta , utilizator 20:34, 7 Iulie 2005
Art. 159 alin (3)/ Codul muncii:
"Angajatorul este obligat să garanteze în plată un salariu brut lunar cel puţin egal cu salariul de bază minim brut pe ţară. Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care salariatul este prezent la lucru, în cadrul programului, dar nu poate să îşi desfăşoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu excepţia grevei".
***De unde rezulta ca angajatorul era obligat sa-i asigure salariul minim brut pe tara si la acel salariu sa-i plateasca darile catre stat.*** (asta in situatia in care NU a fost nevoita sa intre in concediu fara plata).
Aranjeaza cu contabila. Nu este asa mult de munca. Este un program pt. CAS in care trebuie intrat si facut rectificativ in fiecare luna. Platiti voi diferenta pt. ca nu este chiar asa mult .Dupa aia isi da demisia fara preaviz, incheie contract cu CAS si plateste cotizatia pana naste.
Bineinteles ca a fost obligata sa semneze cereri de concediu fara plata .Pe deasupra si un fel de consemn la domiciliu pentru a putea fi chemate atunci cind soseau comenzi!?
Macar de-ar plati-o pentru cit a muncit...
SI inca o intrebare :
daca sa zicem ca rezolvam cu contabila, timpul scurs din momentul depunerii demisiei si pana intru in posesia cartii de munca constituie perioada intrerupta in stagiul de cotizare sau pot plati contributia pe toata luna respectiva?
Multe multumiri si astept lamuriri .
Este cumva ilegala aceasta rectificare de nu vrea nicicum sa o faca ?Exista vreo reglementare in acest sens? Am posibilitatea sa o pot obliga s-o faca?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozite de plata pt angajat in conc de maternitate si conc pt cresterea copil 2 ani anca_v anca_v Sunt angajata cu contract indiv de munca pe perioada nedeterminata la propria firma (din '97), unde sunt asociata cu sotul meu care este administrator. Am ... (vezi toată discuția)
Care e baza de calcul pentru concediul medical? allison allison Salut! Imi puteti spune, va rog, cum se calculeaza plata concediului medical in cazul meu? Am revenit din concediu de ingrijire copil in 15 ianuarie, iar in ... (vezi toată discuția)
Plata concedilor medicale, prenatale si postnatale qwex qwex sunt in insarcinata in 26 de saptamini si am 10 luni de cind lucrez.din motive medicale ar trebuii sa intru in concediu pe 15 mai.Am o intrebare cint pot intra ... (vezi toată discuția)