avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Impozite de plata pt angajat in conc de maternitate si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Impozite de plata pt angajat in conc de maternitate si conc pt cresterea copil 2 ani

Sunt angajata cu contract indiv de munca pe perioada nedeterminata la propria firma (din '97), unde sunt asociata cu sotul meu care este administrator. Am nascut in iunie a.c. un copil, intrand in conc de maternitate de la 1 mai. Ca angajat mi-am platit impozitele pana in aprilie inclusiv (CAS 9,5%, somaj 1%, sanatate 6.5%), ca angajator nu le-am platit insa la zi.
As dori sa stiu daca si ce impozite trebuie sa platesc ca angajat si ca firma (angajator) pentru mine in situatia in care ma aflu - concediu de maternitate de 126 de zile, cu intentia sa intru in conc de cresterea copilului de 2 ani, ca sa pot primi de drept indemnizatiile care imi revin legal.
Este suficient sa am platite la zi impozitele ca angajat ca sa pot primi indemnizatiile, sau trebuie sa le achit la zi si pe cele de firma?
Cel mai recent răspuns: anca_v , utilizator 01:42, 19 August 2005
Sa beneficiezi de concediu si indemnizatie de maternitate tb.ca în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu medical înscrise în certificatul de concediu medical,sa ai un stagiu de cotizare de cel puţin 6 luni.Cf.Lg.19/2000:
ART. 37
(1) În sistemul public stagiul de cotizare se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat contribuţia la bugetul asigurărilor sociale de stat de către angajator şi asigurat........

Pt.concediu si indemnizatie crestere copil tr.sa ai o per. de cotizare de 10 luni in ultimele 12 luni anterioare datei de nastere a copilului.
Eu te sfatuiesc sa citesti Lg.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale si sa te duci la Casa Judetiana de Pensii din localitate sa ceri mai multe informatii.
eu cred ca tu ca angajat nu ai nici o treaba cu societatea ca nu si-a platit datoriile la buget.Daca tu ai continuitate ca salariat angajat in societate este foarte bine.In perioada de maternitate si lahuzie tu trebuie sa primesti bani pe concediul medical de la sc sau partial/integral de la casa de pensii pe raza unde ai domiciliul.Pentru medical acum sau pentru ingrijire copil mai tarziu putin, nu platesti sau nu ti se retine nici un fel de impozit.
Daca nu te deranjeaza da-mi un telefon la nr.021/2409934 sau mobil 0724034842 si pot sa-ti dau mai multe detalii
Multumesc mult, o sa studiez intai de toate colectia de legi. Sper sa-mi clarific problema cu plata CAS 9.5, somaj etc cat de curand pt ca avem un nou contabil care mi-a operat aceste plati pe perioada CM si nu cred ca e legal. Am inteles ca nu se platesc pe perioada CM si CIC de catre angajat...
Se pare si ca ITM-ul nu iti da carnetul de mca (pt dosarul pt CIC imi tb carnetul inchis de la ITM) daca angajatorul nu ti-a platit toate darile, nu ajunge sa ti le platesti tu ca angajat.
Inca o data multumiri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pfa-ul si maternitatea Tania  D Tania D daca cineva plateste impozit si celelalte taxe ca si pfa si este si angajata cu contract de munca poate primi concediul de lahuzie adica cele 42 de zile din ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil carmen_ana carmen_ana Buna ziua! Am si eu cateva intrebari. S-a discutat despre aceasta problema dar in fiecare caz sunt cateva probleme. V-as ruga sa imi raspundeti daca se ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare concediul de maternitate efectuat inainte de nastere (exeptand cele 42 zile pt. postnatal obligatorii) este luat in calcul la calcularea stagiului de cotizare ... (vezi toată discuția)