Am si eu cateva intrebari. S-a discutat despre aceasta problema dar in fiecare caz sunt cateva probleme. V-as ruga sa imi raspundeti daca se poate la urmatoarea intrebare: Am dreptul de indemnizatie pentru cresterea copilului (fiind insarcinata in 3 luni) daca lucrez din luna mai 2008 cu jumatate de norma (4 ore /zi) , iar inainte de aceasta angajare am platit la casa de pensii din 2007 pana la data angajarii o asigurare? (Este vreo problema pt persoanele angajate doar cu jumatate de norma?)
Va multumesc!
Concediul si indemnizatia de maternitate sunt drepturi de asigurari sociale conditionate de realizarea unui stagiu de cotizare de cel putin o luna in ultimele 12 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical, conform O.U.G. nr. 158/2005.
Indemnizatia de maternitate este de 85% din media veniturilor pentru care s-a datorat CCIASS in ultimele 6 luni anterioare acordarii concediului medical.
Era vorba de concediu pentru cresterea copilului, nu de cel de maternitate. CIC se acorda daca in anul anterior nasterii ati realizat venituri profesionale supuse impozitului. Nu conteaza stagiul de cotizare, nu conteaza locul de munca si nu conteaza timpul de munca.
Din mai 2008 pana in ianuarie 2009 (presupun ca atunci veti naste) nu sunt 12 luni. Daca inainte de mai 2008 doar ati platit cotizatia CAS fara a obtine venit profesional si a plati impozit pe el, atunci nu veti beneficia de cel 2 ani de concediu platit. Veti beneficia de cele 126 de zile de concediu de maternitate.
Pentru a putea beneficia de indemnizatie si concediu pentru crestere si ingrijire copil in varsta de pana la doi trebuie sa aveti de la data nasterii copilului in urma 12 luni in care sa fi fost angajata cu contract de munca indiferent de norma de lucru, adica sa realizati venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Perioada in care s-au realizat venituri profesionale supuse impozitului pe venit = stagiu de cotizare.
Contributii neplatite
tarchi
Sunt angajata din 02/03/2012 la o firma privata. Astazi am aflat ca firma nu a platit decat 2-3 luni de contributii, iar eu sunt gravida. Ma afecteaza cu ceva ... (vezi toată discuția)