Buna ziua,
Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal (...), beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
Deci, daca aveti 12 luni de salariu in ultimele 24 de luni anterioare nasterii copilului, veti beneficia de indemnizatie de crestere copil. Daca nu, nu.
Puteti insa sa beneficiati de indemnizatia de maternitate (concediu medical).
Baza de calcul se stabileste prin raportarea veniturilor la zilele lucrate pentru care s-a achitat CCIASS din cele 6 luni anterioare lunii de acordare a concediului medical. Daca salariatul nu a obtinut venituri in toate cele 6 luni, baza de calcul se poate restrange la lunile efective de venit realizat, dar nu mai putin de o luna pentru care s-a calculat CCIASS.
Cel mai simplu in cazul dvs. ar fi sa va asigurati individual la Casa de Sanatate de care apartineti. Veti avea un contract individual cu statul si veti achita 1% din suma asigurata. Va sugerez sa mergeti pe maximum (12 salarii minime pe economie, 24.960 lei) si veti achita deci pentru urmatoarele 4 luni in jur de 250 lei pe luna. Avantajul este ca (dupa depunerea actelor necesare la Casa de Asigurari) veti beneficia de plata indemnizatiei de maternitate pentru aproximativ 4 luni la o suma de 85% din totalul sumei contactate pentru 6 luni (suma din contrat se va inmulti cu 4 luni de cotizare si se va imparti la 6 luni necesare de stagiu la care se va aplica 85%).
Succes.
Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit în ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului, timp de cel puţin 12 luni , aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010.
OUG nr.111/2010:
Art. 2
(1) Persoanele care, în ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului, au realizat timp de cel puțin 12 luni venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, precum și de o indemnizație lunară.
......