Buna ziua,
In urma cu cateva luni (19 martie) mi-a fost solicitata o adev. pt notar din care sa reiasa ca un proprietar este la zi cu plata intretinerii pt a finaliza contractul de vanzare-cumparare. In acel moment la avizier erau afisate cotele pt luna ianuarie. Vanzatorul a facut o cerere pt restituirea f. de rulment, aceasta fiindu-i aprobata "cu conditia : dupa achitarea intretinerilor pe care le avea pana la plecare". Pana la eliberarea apartamentului cumparatorul nu s-a interesatla presedinte sau la administrator privind situatia achitarii intretinerii de catre vanzator. La sf lunii aprilie cand vanzatorul deja se mutase si contractul se finalizase a aparut si cumparatorul. Termenul de eliberare a apartamentului fiind 01.05. La data de 01.06 au fost puse listele de plata pt. luna aprilie si evident vanzatorul a refuzat sa mai achite diferenta dintre ce avea sa primeasca si ce avea de plata. A fost chemat cumparatorul si a fost informat privind situatia, ca a cumparat un apartament cu datorii si ca se specifica in contractul de vanzare - cumparare fiecare ce are de plata si ce obligatii are.
Intrebarea mea este: trebuie noul proprietar sa plateasca ce restante a lasat vanzatorul, urmand sa-l dea in judecata sau nu?
multumesc
Proprietarului ii revine obligstia achitarii cotelor de intretinere aferente dupa mutarea in imobil
Daca proprietarul s-a mutat la 1.05 nu exista temei legal sa i se impuna la plata c/v intretinere vanzator
Ati procedat corect pana la momentul in care spuneti ca nu a mai vrut sa plateasca luna aprilie, desi prin adeverinta i se atrasese atentia asupra acestui lucru.
Cand a venit sa-si incaseze FR de ce nu i-ati oprit intretinerea pe luna aprilie?
Vanzatorul si-a luat angajamentul prin contractul de vanzare-cumparare. FR nu a fost restituit, suma pe care o are de plata este mai mare decat FR. Fostul proprietar a refuzat sa vina sa vada actele ce stau la baza calcularii cotelor de intretinere.
si ca o paranteza si pe noul proprietar l-a lasat cu facturi neachitate (de gaze si curent)
Acum, deh, va spun ce ar fi trebuit sa faceti si asta e invatatura de minte pentru viitor si pentru toti administratorii si presedintii de asociatii:
- cand banuiesti ca datoria vanzatorului, va fi mai mare decat FR (si nu e greu de facut o evaluare), inainte de a-i elibera adeverinta sa i se ceara un aport suplimentar la FR, supliment care sa acopere diferenta;
- in adeverinta pentru notar sa se scrie un paragraf de genul: pentru orice suma aparuta ulterior eliberarii adeverintei, in cazul in care nu este acoperita din FR si in cazul ca cele doua parti nu se inteleg, suma diferenta va fi pusa in sarcina cumparatorului. A se instiinta cumparatorul! Aceasta adeverinta, ajunsa la notar, acesta este obligat sa faca cunoscut cumparatorului textul acestui paragraf.
Noi asa procedam la asociatie unde am o experienta bogata din care am invatat modul acesta de a ma asigura ca in urma vanzarii nu raman sume neacoperite.
Vedeti acum daca puteti acoperi aceasta diferenta din unul din fondurile asociatiei (penalizari, reparatii, chirii) cu acordul comitetului executiv.
Altfel ar trebui sa-l actionati in judecata pe vanzator - daca il mai gasiti!
Sau tineti acea restanta pe lista pana la calendele grecesti sau pana cand se decide cine o acopera.