Am cumparat un apartament un cadrul programului "Prima casa", cand s-a facut contractul de vanzare-cumparare in fata notarului s-a cerut prezentarea anumitor documente care atesta faptul ca vanzatorul apartamentului nu are datorii catre furnizorii de utilitati, taxe impozite si catre asociatia de locatari.
Problema mea este legata de asociatia de locatari.
Contractul a fost semnat in data de 18 ianuarie 2010, in acest contract se stipuleaza urmatoarele:
"Transmiterea proprietatii asupra apartamentului ce face obiectul prezentului contract are loc astazi, data autentificatii actului, iar intrarea in posesie va avea loc la data de 02.02.2010, data pana la care vanzatorii au obligatia de a suporta si achita la zi toate cheltuielile aferente apartamentului"
"La data transferului dreptului de proprietate, vanzatorii, cu adeverinta nr. 85/14.01.2014 eliberata de Asociatia de Proprietari bl. -- din Bucuresti, -------------------- au facut dovada indeplinirii cerintelor prev. art 20 din Legea 230/2007 privind organizarea si fuctionarea Asociatiei de Proprietari, in sensul ca au achitat la zi cheltuielile ce le revin in cadrul asociatiei."
Din cate am inteles de la administratorul blocului vanzatorul nu a achitat intretinerea pe luna ianuarie pana la data de 02.02.2010 (data la care eu am intrat in posesia apartamentului si am inceput sa platesc intretinerea) la aceasta datorie se adauga pelalitati care in momentul de fata sunt introduse in intretinerea pe care trebuie s-o platesc.
Din luna ianuarie si pana in luna aprilie a figurat cu datorie la Asociatia de Proprietari vanzatorul apartamentului din luna aprilie am fost trecut eu ca datornic spunandu-mi ca odata ca primirea proprietatii am primit si datoriile aferente apartamentului.
1) As dori sa stiu daca au dreptul sa-mi paseze aceste datorii.
2) Daca exista temei legal.
3) Cum pot sa "lupt" impotriva acestui lucru.
Problema este intre Dv. si vechiul proprietar. In contract spune numai ca acesta are obligatia sa......, dar nu spune ce se intampla daca nu se achita de obligatie. Se poate intelege ca puteti alege sa-l obligati pe calea justitiei sa va plateasca aceasta obligatie.
Pe de alta parte asociatia nu este parte in contract. La data cand i-a fost data adeverinta, intr-adevar, el nu mai avea datorii, dar intretinerea este calculata cu o luna in urma. Daca ati fi fost atent la lista de intretinere de la avizier ati fi vazut ca ea era valabila pentru o luna in urma si ar fi trebuit sa va puneti problema ca proprietarul va fi plecat din locuinta cand se va afisa lista pentru ultima luna petrecuta de el in apartament. Asadar trebuia sa ii opriti din valoarea pe care i-ati dat-o la notar o suma asemanatoare cu ultima luna afisata pentru aceasta luna pe care o puneti in discutie.
Administratorul calculeaza costurile intretinerii unui apartament, fara sa-l intereseze cine plateste aceasta suma. Relatiile intre vanzator si cumparator, intre rude care se cearta sau se impaca nu este de interes pentru el....stie numai ca are de incasat o anume suma.
Dv. luati legatura cu fostul proprietar si spuneti-i ca va este dator o suma, reprezentand ultima luna cat a locuit in apartament...... asta e solutia, desi stiu ca in asemenea cazuri nu mai ramane nici urma din vanzator.....
Sa inteleg ca eu am obligatia sa platesc intretinerea de la data cand s-a incheiat contractul de vanzare cumparare si pana la data cand am primit apartamentul, adica de la data de 18 ianuarie 2010 pana la data 02.02.2010.
Ce se intampla cu intretinerea pana in data de 18.01.2010 ? Conform adeverintei pana la acea data nu avea datorii., dar se pare ca vanzatorul nu are achitat intretinerea pe ianuarie adica 01.01.2010 pana la 18.01.2010.
La data eliberarii adeverintei, intretinerea pe luna ianuarie nu fusese afisata si, cu siguranta, nici la data de 2 februarie 2010. In situatia de fata, nu va ramane altceva de facut decat sa discutati cu fostul proprietar.
Oricum, tinand cont ca suntem in luna august... e cam greu ca fostul proprietar sa va mai returneze vreun ban, mai ales ca la mijloc este vorba de penalizari pentru care el nu este vinovat, ci dvs. pentru ca, banuiesc, prevalandu-va de acea prevedere din contract, ati refuzat sa platiti.
Din discutiile cu administratorul, vanzatorul nu are achitat luna decembrie si ianuarie, cu ianuarie am inteles dar si luna decembrie tot mie o sa-mi revina?
Formularul cu intretinerea nu are data cand a fost afisat, nu are perioada in care trebuie achitata intretinerea. Cum o sa stiu cand a fost afisat si care este perioada de plata a intretinerii.
@gtxandrei
Cu riscul de a va enerva, dar cred ca nici la data de 18 ianuarie intretinerea pe luna decembrie nu era afisata asa ca este aceeasi problema ca si la luna ianuarie #-o
De aici apar problemele dvs. Asa cum spunea dna. Elga, incercati sa vorbiti cu vechiul proprietar...
Daca aveti timp de pierdut, puteti sa incercati sa-l actionati in instnata.