avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 880 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună ziua am și eu următoarea problemă. Am ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună ziua am și eu următoarea problemă. Am cumpărat un apartament ...

Bună ziua am și eu următoarea problemă.
Am cumpărat un apartament în luna ianuarie. Vânzătorul a pus clauza în contract ca mai dorește să locuiască o lună și ca îmi va preda apartamentul în februarie , iar tot în clauză scrie ca își va plății cheltuielile la utilități până la predarea apartamentului.
La asociația blocului apare ca sunt de plătit cheltuielii pe luna ianuarie și februarie, făcute de vânzător. Am anunțat administratorul ca eu am acea clauză și ca nu doresc să plătesc ce au cheltuit alții însă aceștia mă obligă pe mine. Cum să procedez?
Cel mai recent răspuns: alideea , utilizator 11:40, 18 Martie 2025
Buna ziua

Administratorul are dreptate si nu are treaba cu clauzele dintre dvs si fostul proprietar. Conform legii 196/2018, proprietarul este cel obligat la plata cheltuielilor. Aceeasi situatie este si in cazul chiriasilor. Daca ei nu platesc, proprietarul este tinut raspunzator pentru plata cheltuielilor asociatiei.

Mai departe, daca fostul proprietar nu vrea sa le plateasca, va trebui sa il dati in judecata ca sa va recuperati banii. Avand acea clauza in contract aveti toate sansele sa castigati procesul.

Daca nu platiti, consecintele se rasfrang asupra dvs si va puteti trezi inclusiv cu ipoteca pe acel apartament pusa de asociatie pentru sumele restante.
Și pentru a da vânzătorul în judecată, bănuiesc ca datorită acelei clauze nu mai trebuie să am avocat sau ceva de acest gen
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator
Doamna,
Vreau sa-mi spun parerea, insa important in aceasta dilema este data care apare ca sunteti proprietara locuintei ( aceasta data apare in contractul de v/c, dar mai sigur la incheierea, de la sfarsitul contractului. Vedeti data si comunicati-o aici si va spun mai departe.
Totusi, cu luna ianuaruie ar fi fost normal ca cheltuielile sa fie achitate in avans de catre vanzator. Important acum este luna februarie. Ati fost o persoana detreaba si l-ati inteles pe acel om, care, probabil avea si el ceva probleme cu mutatul in alta locuinta.... Adica dansul refuza sa-si achite intretinerea pe luna februarie? ( retineti ca lista de plata pe luna febr. 2025, inca nu s-a afisat, dar administratorul va poate informa cam care ar fi cheltuiala. Mai puteti astepta cam 10 zile, cand o sa stiti exact suma pe care trebuie sa o incasati de la vanzator.
Eu va sfatuiesc sa nu va impacientati si sa mai asteptati, dar daca "gluma" se ingroasa, puteti urma sfatul dat de BogdanGri.
Succes!
Eu am devenit proprietară în data de 21 ianuarie când a și adus acea adeverință de la administrator la notar cum ca nu mai sunt datorii. Apoi a pus clauza în contract ca îmi vor preda efectiv apartamentul în data de 21 februarie și ca cheltuielile pe care le-au făcut le vor achita.
Acum la asociație s-a afișat o sumă nu tocmai digerabilă ( 700 de lei) . Administratorul mă obligă pe mine să plătesc și se comportă foarte urat . Ce mă sfătuiți să fac?
Practic această sumă este consumul din luna ianuarie care automat trebuie plătită de ele pentru ca eu nu am devenit prioritar abea în 21 ianuarie?
Bun, daca dvs. ati devenit proprietara pe data de 21 ianuarie, sigur ca cheltuiala revine vanzatorului,. Ce sa mai discut de februarie.
Aveti in vedere toate celelalte utilittati, adica indecsi la apa rece, calda, electricitate, gaze naturale.
Nu discutati cu administratorul, ci cu presedintele.
Daca nu va intelegeti cu cei de la asociatie, puteti semnala necazul la Serv. As. Prop. din Primarie.
Noi, la asociatie cum procedam:
- daca un prop. doreste sa-si instraineze locuinta, trebuie sa-si achite toate cheltuielile la zi si inca o luna in avans, tinand cont ca cheltuielile lunii ian. (exemplu dvs) se cunosc abia in luna februarie, cam pe 20, iar cheltuielile lunii februarie, abia pe 20 martie.
Asa cum v-am scris, mai asteptati, poate vanzatorul dvs. nu este chiar asa de indaratnic si-si va achita singur debitul.
Oricum, consider ca nici administratorul nu este "cheie de biserica" si trebuie sa discutati cu seful lui, adica presedintele.]
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 14 Martie 2025
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Probleme cu vechiul proprietar si asociatia de locatari gtxandrei gtxandrei Am cumparat un apartament un cadrul programului \"Prima casa\", cand s-a facut contractul de vanzare-cumparare in fata notarului s-a cerut prezentarea anumitor ... (vezi toată discuția)
Datorii intretinere fost proprieter olivia27 olivia27 am cumparat apartamentul prin prima casa in contractul de vanzare cumparare am dovada de la asociatia de proprietari ca a platit datoriile la zi si a fost ... (vezi toată discuția)
Fond de reparatii imputat ilegal pentru perioada anterioara incheierii contract cumparare AuroraSt AuroraSt Este legal sa fiu obligata la plata fondului de reparatii pe perioada iunie-septembrie 2018 in conditiile in care am incheiat Contractul de cumparare in ... (vezi toată discuția)