avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 467 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Datorii la intretinere ale fostilor proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Datorii la intretinere ale fostilor proprietari

Buna ziua! Am cumparat recent un apartament. La momentul inceperii actelor,asociatia a eliberat adeverinta cum ca nu erau datorii la intretinere,insa pana la momentul vanzarii au trecut 2 luni si fostii proprietari nu au mai platit. Actul notarial specifica faptul ca orice factura pt perioada in care au locuit acolo trebuie platita de ei,insa acum nu mai sunt de gasit. Asociatia refuza sa ne primeasca banii doar pt luna pe care o avem noi de platit si sustine ca trebuie sa platim noi si ce este restant,altfel ne vor da in judecata(si spun ei ca vor si castiga). Ce este de facut?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 05:11, 29 Aprilie 2017
Asociatia nu va avea sorti de castig in instanta deoarece cumparatorul nu este cel care a lasat datoria, acesta plateste intretinerea de la data intrarii in posesie. Asoc nu trebuia sa ii restituie fondul de rulment vanzatorului, daca exista fr.
Lor123 a scris:

Asociatia refuza sa ne primeasca banii doar pt luna pe care o avem noi de platit
sustine ca trebuie sa platim noi si ce este restant,


Pentru ca dv sa aveti dovada rezonabila ca ati avut respect,buna credinta si interesul sa va achitati c/v cote intretinere,comunicati c/v intretinere prin mandat postal cu confirmare de primire pe adresa asociatiei de proprietari
In situatia in care asociatia de proprietari refuza primirea mandatului,acesta se va reintoarce la dv cu mentiunea respectiva-care in caz de instanta de judecata va dovedeste respectul si buna credinta si va exonereaza de eventuale pretentii din partea asociatiei
Referitor la sumele ce revin de plata vanzatorului sustinerile asociatiei de proprietari nu au temei legal dar dovedesc lipsa de respect si reaua credinta si sunt dovada ca acestia incearca sa recupereze debitul in varianta cea mai usoara dar nu si temeinica si legala-care ar fi sa se instituie cu pretentii impotriva vanzatorilor

[formatare text]
Ultima modificare: Joi, 27 Aprilie 2017
Admin, administrator
Datorati plata intretinerii din ziua incheierii contractului la notar. Este adevarat ca poate trece o luna, maxim doua luni de la eliberarea adeverintei de vanzare dar pe aceasta adeverinta se poate trece că , proprietarul nu are datorii restante fata de asociatie fiind achitat inclusiv consumul lunii....x..... Se poate de asemenea trece o perioada de valabilitate a adeverintei, de exemplu 30 de zile. Ultimul consum datorat se retine de obicei din fondul de rulment , fond care asociatia este indicat sa-l detina si care se restituie vechilui proprietar DUPA APARITIA ultimei luni de consum care-i apartine. Se face o chitanta de plata cu valoarea consumului restant , iar diferenta (daca mai exista) se restituie vechilui proprietar. Noul proprietar , intr-un interval de timp stabilit de comun acord cu administratia isi va reface fondul de rulment care in principiu trebuie sa acopere consumul uni luni de iarna , cu aproximatie,...sau a fost stabilit in adunare generala.

Pentru plata , administratia NU ARE VOIE SA VA CONDITIONEZE incasarea de numerar in felul in care o face. Varinate :1) Inregistrat o plangere la presedintele asociatiei -- la care sa aveti numar de inregistrare . 2) plata in contul asociatiei prin OP pe care specificati lunile pe care le achitati. 3) Plata prin mandat postal cum spunea cineva mai sus .

Daca dupa plata , inca mai apar restante si penalizari vechi , inregistrati la primaria localitatii o plangere cu aceasta problema, in atentia departamentului de sprijia al asociatiilor de proprietari.(in 30 de zile normal primaria trebuie sa faca verificari pe teren - sau cheama presedintele la ei - si mai au obligatia sa va dea raspuns oficial prin posta). Oricum asociatia nu are nicio sansa in instanta decat dupa ce aveti dumneavoastra 3 luni consecutive neplatite (caz in care pot impune si privilegiu imobilira cu rang prioritar pe CF). Succes! (sunt administrator din 2001 si,..am trecut si ... evitat spete asemnatoare pentru a nu ramane cu consumuri neachitate la schimbarea proprietarilor).
Ultima modificare: Vineri, 28 Aprilie 2017
mmail, utilizator
La asemenea adeverinta, necesara la notar pentru vanzare/cumparare, eu am introdus un paragraf
Sumele nou aparute in debit la apartamentul mai sus mentionat, dupa data intocmirii prezentei adeverinte se acopera partial sau total (dupa caz) cu fondul de rulment al proprietarului, iar restul se negociaza intre partile direct implicate in actul de instrainare, asociatia urmand sa pretinda aceste debite. in caz de neintelegere, noului proprietar.

Notarul ar fi obligat sa-i citeasca aceasta adeverinta cumparatorului, sa-l puna in garda pentru a negocia acest aspect inaintea intocmirii contractului.
In practica, deobicei, mai uit la fondul de rulment al apartamentului si fac o evaluare a marimii lui pentru doua luni de intretinere. Daca fondul de rulment nu este suficient, atunci ii cer vanzatorului o suma acoperitoare in avans.
Dupa ce mi-o achita ii dau adeverinta.
In felul acesta ma supraasigur ca asociatia nu va avea probleme.... si nici eu griji.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata intretinere vitalsmart vitalsmart Buna ziua! Am cumparat un apartament in luna martie si pe 01.03.2018 am semnat actele. Vanzatorul a adus adeverinta de la asociatia de locatari emisa in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de intretinere sutica sutica Buna ziua. Am cumparat o garsoniera. Contractul de vanzare-cumparare s-a incheiat la data de 28 august a.c., eu intrand in posesia garsonierei la data de 01 ... (vezi toată discuția)
Fodul de reparatii se restituie? dragodar dragodar Buna ziua, Vreau sa va intreb daca fondul de reparatii de restituie fostului proprietar la vanzarea apartamentului. De la asociatie i s-a spus ca nu se ... (vezi toată discuția)