Am o problema ceva mai ciudata in sensul ca nu prea exista acte.Strabunicii mei au construit o casa,apoi si bunicii mei o alta pe un pamant asupra caruia nu au nici un act.Locuiesc acolo de vreo 100 ani.Nu exista nici o autorizatie de constructie asupra cladirilor.Sunt doua case din lemn nu foarte mari ce au fost construite demult.Singurele acte ce le avem sunt chitantele de plata a impozitului si asigurarile adas[parca asa era inainte].Am un extras de carte funciara legalizat si tradus[o parte era in ungureste],din care nu se intelege mare lucru, dar verificand niste date din ea anumite persoane vindeau si cumparau terenul in timp ce bunicii plateu impozite si alte dari pentru stat. Ultima modificare in carte este din1994 cand vecinul de langa s-a intabulat asupra terenului. Ce pot face pentru a ma inabula eu asupra spatiului? Acum locuiesc acolo bunica si tatal.Impozitul il platesc pe teren si pe casa iar contactele de utilitati sunt pe numele lor cu numarul casei.
Puteti introduce o actiune in care sa solicitati sa se constate interventia uzucapiunii.
Obtineti astfel un titlu pe baya caruia va puteti intabula dreptul.
Asa cum va sfatuit si domnul avocat, faceti o actiune in constatarea uzucapiunii, impotriva statului. Veti obtine o hotatarare care va reprezenta titlul de proprietate.
Uzucapiunea in regimul de carte funciara are un regim cu totul special. Ar fi bine sa nu urmati sfaturile de mai sus inainte de a consulta un avocat. Nu de alta, dar o astfel de intalnire va poate scuti de cheltuieli inutile si muuuulet, muuulte alte neplaceri. Din ceea ce ati scris rezulta o diversitate atat de mare de ipoteze incat ar lua mult prea mult timp sa le insir. Cateva:
Ati identificat bine terenul pe harta? pentru ca CF vechi = harta veche, = o multime de operatiuni (dezmembrari, comasari, etc) care nu sunt notate.
Ce cote din teren s-au vandut si cumparat ? Poate ca fiecare a dispus de partea care-i revenea conform cotei din CF sau dimpotriva.
Oricum, art. 6 alin 2 si 3 din Legea nr. 241/1947 raportat la intabularea din 1994 ridica unele probleme serioase in calea uzucapiunii (nota bene! asta nu insemna ca nu se poate invoca uzucapiunea, ci doar ca s-ar putea ivi probleme !)
"Prescriptiile implinite, precum si cele incepute inaintea punerii in aplicare a prezentei legi sint cirmuite, in ce priveste natura, durata si efectele lor, de dispozitiile legii sub care au inceput.
In cazul prevazut de alineatul precedent, posesorul va putea cere de la instanta competenta in circumscriptia careia este situat imobilul constatarea uzucapiunii implinite. Actiunea va fi introdusa atit impotriva titularului inscris in cartea funciara, cit si impotriva tertilor care au dobindit drepturi prin inscrierea lor in cartea funciara. Vor ramine totusi neatinse drepturile pe care tertii le-au dobindit cu buna-credinta, prin act juridic cu titlul oneros, increzindu-se in cuprinsul cartii funciare."
Consultati un avocat.
Nu am spus niciodata ca nu trebuie sa stea de vorba cu un avocat
SIgur ca impedimente pot fi foarte multe. Asa cum spuneati si dvs. sunt insa atat de multe incat ne/ar trebui un curs intreg numai sa le amintim pe fiecare.
Decizia desigur ca va fi luata in raport de datele concrete.