avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 316 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea unei femei insarcinate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea unei femei insarcinate

Sotia este angajata la o firma din 2006 pe postul de casier ocupand si postul de barman in acelasi timp. Firma are 2 angajati din care cealata perosana este mama patronului. In 2012 a nascut primul copil beneficiind de concediu de crestere copil pana 20 martie 2014. La o luna de la intoarcere am aflat ca este insarcinata si am instiintat verbal mama patronului. Timp de o luna de zile doamna nu a zis nimic apoi a mentionat faptul ca o da in preaviz. Am facut instiintarea scrisa pe care nu a acceptat-o. Cei de la ITM m-au sfatuit sa o trimit prin posta cu confirmare ceea ce am si facut. Dupa alte 3 spatamani am primit preavizul in mana de la patron care intre timp s-a intors in tara. Preavizul suna asa:


Prin prezenta Societate.... va informeaza ca incepand cu data de 8.07.2014 contractul individual al dumneavoastra inceteaza incepand cu 20 de zile lucratoare de la data comunicarii prezentei (11.06.2014) cf. art. 65/a Codul Muncii. Datorita conditiilor economice si a diminuarii vanzarilor.
Va informam de asemenea ca unitate anu va poate oferi un alt de munca.

Preavizul nu l-am semnat. Sotia ar trebui sa intre in prenatal pe data de 04.08. 2014. Intrebarea mea este: poate sa imi desfaca contractul de munca daca nu semnez preavizul? Daca aceste motive invocate in preaviz ma pot priva de acordarea somajului? Daca sotia intra in somaj mai beneficiaza de CCC? Si in final este bine sa semnez preavizul sau nu caci ma preseaza sa semnez? Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Paduraru_Mihai , utilizator 16:14, 20 Iunie 2014
Preavizul cine l-a primit dvs sau sotia dvs? Urmeaza sa fiti concediati amandoi?
Este vorba despre sotie. Imi cer scuze daca am lasat sa se inteleag altceva.
1. art.60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:
....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
....
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

2. art.10 din Legea 202/2002

...
(6) Concedierea nu poate fi dispusa pe durata in care:
a) salariata este gravida sau se afla in concediu de maternitate;
.....
(7) Este exceptata de la aplicarea prevederilor alin. (6) concedierea pentru motive ce inervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

3. art.21din OUG 96/2003
(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

art.2 lit.c : salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare;

4. Astfel, salariata gravida poate fi concediata numai pentru motice ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

5. C.i.m. poate inceta chiar daca se refuza semnarea preavizului.

6 In calculul celor 12 luni eligibile care se iau in considerare la stabilirea indemnizatiei pentru CCC intra, potrivit art. 2 alin.5lit.a din OUG nr.111/2010, si perioadele in care s-a beneficiat de indemnizaţie de şomaj, stabilită conform legii.

In speta, daca sotia intra in somaj , perioada de somaj intra in calcul celor 12 luni necesare pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Va multumesc ca mi-ati calmat nevasta. Ne era frica deoarece patronul si mama aceastuia aveau un comportament foarte dubios in ultimele zile. Totusi mai am o intrebare: patronul are voie sa angajeze pe alt post (ma refer la cel de barman, pentru care nevasta are calificare) chiar daca a mentionat ca unitatea nu poate oferi un alt de munca.
El poate ca nu are interdictie in acest sens, daca face asa ceva, atunci in cazul concedierii sotiei dvs va avea mari sanse sa piarda litigiul.

Practica judiciara este in sensul ca, nu se întemeiază pe o cauză reală şi serioasă, ci este fictivă, desfiinţarea postului urmată la scurt timp de angajarea altei persoane pe acelaşi post.

De asemenea, in cazul desfacerii contractului individual de muncă, în temeiul art. 65 din Codul muncii, angajatorul nu are obligaţia de a oferi un loc de muncă salariatului concediat.

Alte discuții în legătură

Despre concediere Gigi 1 Gigi 1 Am si eu o intrebare mai dificila, am aflat astazi ca sotia mea inssrcinata in luna a 5 a fost data afara de la servici, ea era in concediu medical facind si ... (vezi toată discuția)
Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Clarificari in caz de sarcina lorelena1306 lorelena1306 O persoana care este concediata si are un preaviz de 20 zile lucratoare ramane gravida in perioada preavizului. Cum se procedeaza? Persoana este concediata si ... (vezi toată discuția)