avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie

Buna ziua,

Am optat pentru 2 ani crestere copil, pe 07 iulie incep munca iar copilul este nascut pe 20 august.
Incep munca cu 1 luna si 13 zile mai devreme in conditiile in care tatal copilului nu-si intrerupe serviciul pentru a sta o luna acasa cu copilul.
In acest caz, mai primesc o parte din stimulentul de insertie - pe cele 13 zile ?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:49, 27 Iunie 2014
Deoarece ati optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani veti primi stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.
Buna ziua,
Asa cum am scris in mesaj, copilul implineste varsta de 2 ani pe 20 august iar eu incep serviciul pe 07 iulie in conditiile in care sotul nu va sta o luna acasa in crestere copil. Intrebarea mea era daca pentru diferenta de 13 zile mai primesc stimulentul de insertie.
1. Iar eu v-am raspuns ca nu veti beneficia de stimulentul de insertie decat dupa ce implineste copilul 1 an (asa spune legea).

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor, la art.7(2), spune ca stimulentul de insertie se acordă după cum urmează:

- pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului pana la varsta de 1 an dacă acestea obțin venituri supuse impozitului înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani;

- pentru persoanele care beneficiază de concediul pentru creșterea copilului pana la varsta de 2 ani dacă acestea obțin venituri supuse impozitului, după împlinirea de către copil a vârstei de un an, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 2 ani.


3. - Iar Normele de aplicare a OUG 111/2010 precizeaza, la art.12(6), ca in cazul in care persoana care a solicitat concediul pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani realizeaza venituri profesionale inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.

- Dvs. va incadrati in aceasta precizare.


Am inteles ceea ce ati spus dar, poate nu m-am exprimat eu bine: copilul are deja un 1 implinit iar cei de la indemnizatii mi-au spus ca nu primesc stimulentul pe o diferenta de 13 zile (exceptand luna care nu sta sotul acasa) pana la implinirea copilului de 2 ani, el avand acum 1 an si 10 luni. Deci, revin cu intrebarea: primesc sau nu stimulent de insertie pe 13 zile avand in vedere ca ma intorc la servici cu 1 luna si 13 zile mai devereme?
Multumesc
1. - Cred ca dvs. nu cititi cu atentie raspunsurile date si reveniti de atatea ori cu aceeasi intrebare.
- Va recomand sa reciti, cu atentie, toate raspunsurile de pana acum.

2. Am scris in raspunsul anterior (la pct.3):
...in cazul in care persoana care a solicitat concediul pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani realizeaza venituri profesionale inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.


3. - Dvs. ati solicitat CCC pana la varsta de 2 ani, ati reluat activitatea inainte de a implini copilul 11 luni (ultima luna fiind rezervata tatalui copilului) si veti benficia de stimulentul de insertie dupa ce implineste copilul 1 an.

- Asadar nu puteti beneficia de stimulentul de insertie pe perioada celor 13 zile deoareca acestea fac parte din perioada in care copilul nu a implinit 1 an.

Alte discuții în legătură

Stimulent insertie bianca_tm bianca_tm Buna ziua! Am optat pentru stimulentul de insertie din momentul de cand am inceput lucru, mai exact dupa 10 luni si 3 saptamani de concediu de ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma intorc la munca din concediu de maternitate jurescumaria jurescumaria buna ziua! sunt in concediu de crestere copil insa vreau sa ma intorc la munca inainte de implinirea celor doi ani pentru care am concediu. intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Stimulentul de insertie 2016 smileylory smileylory Buna. Daca fiica mea implineste 2 ani in decembrie 2016, iar sotul nu isi va lua ultima luna \"concediul tatalui\", pentru a beneficia de stimulentul de ... (vezi toată discuția)