Care sunt pasi legali pe care angajatorul este obligat sa ii respecte atunci cand are un caz de posibila boala profesionala in firma? (diagnostic medical de doctor specialist fiind de "neuroastenie, epuizare neuropsihica datorata stresului profesional, crize migrenoase"?).Multumesc!
Boala se semnaleaza de catre medicul care constata ca respectiva afectiune se poate incadra ca boala profesionala (nu conteaza specializarea medicului, in cazul dvs. este vorba de medicul specilaist) prin intocmirea formularului BP1, care se transmite la Directia de sanate publica din judet.
DSP in tremen de 7 zile trebuie sa inceapa cercetarea. Daca in urma cercetarii efectuate, boala profesionala se confirma, comisia numita la nivelul DSP va intocmi formularul BP2 pe baza caruia se face declararea bolii profesionale.
Formularul BP2 se transmite la Institutul de sanatate publica Buc. care gestioneaza Registrul national al bolilor profesionale.
Detalii gasiti in Legea ssm nr. 319/ 2006 art.34 si in HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, sectiunea 6 Boli profesionale art.149-177.
Daca ati informat medicul specialist de medicina muncii, acesta poate sa faca demersurile necesare pentru a verifica daca s-a intocmit BP1.
Firma a vorbit cu medicina muncii (clinica privata unde toti angajatii suntem abonati), dupa ce am fost la consult, confirmand ca starea mea de sanatate nu este buna.Trag concluzia ca firmele s-au inteles intre ele sa intereupa procesul de cercetare pentru eventuala boala profesionala pe baza de stress, avand in vedere ca e o problema mare in firma cu stress-ul si supraincarcarea.Asadar, medicina muncii si / sau angajatorul are obligatia legala sa atentioneze DSP sau Comisia de expertiza a capacitatii de munca?