avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... boala profesionala
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

boala profesionala

Care sunt pasi legali pe care angajatorul este obligat sa ii respecte atunci cand are un caz de posibila boala profesionala in firma? (diagnostic medical de doctor specialist fiind de "neuroastenie, epuizare neuropsihica datorata stresului profesional, crize migrenoase"?).Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Didi-30 , utilizator 14:22, 29 Iulie 2014
Contactati medicul specialist sau primar de medicina muncii cu care firma are contract sau va avea contract.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Iunie 2014
ionion2000, utilizator
Am contactat medicul de medicina muncii si urma sa ma trimita la Comisia de expertiza a capacitatii de munca, dar nu am mai primit nici un raspuns.
Mai luati legatura cu medicul de medicina muncii sa vedeti ce s-a intamplat.
Boala se semnaleaza de catre medicul care constata ca respectiva afectiune se poate incadra ca boala profesionala (nu conteaza specializarea medicului, in cazul dvs. este vorba de medicul specilaist) prin intocmirea formularului BP1, care se transmite la Directia de sanate publica din judet.
DSP in tremen de 7 zile trebuie sa inceapa cercetarea. Daca in urma cercetarii efectuate, boala profesionala se confirma, comisia numita la nivelul DSP va intocmi formularul BP2 pe baza caruia se face declararea bolii profesionale.
Formularul BP2 se transmite la Institutul de sanatate publica Buc. care gestioneaza Registrul national al bolilor profesionale.
Detalii gasiti in Legea ssm nr. 319/ 2006 art.34 si in HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, sectiunea 6 Boli profesionale art.149-177.
Daca ati informat medicul specialist de medicina muncii, acesta poate sa faca demersurile necesare pentru a verifica daca s-a intocmit BP1.
Firma a vorbit cu medicina muncii (clinica privata unde toti angajatii suntem abonati), dupa ce am fost la consult, confirmand ca starea mea de sanatate nu este buna.Trag concluzia ca firmele s-au inteles intre ele sa intereupa procesul de cercetare pentru eventuala boala profesionala pe baza de stress, avand in vedere ca e o problema mare in firma cu stress-ul si supraincarcarea.Asadar, medicina muncii si / sau angajatorul are obligatia legala sa atentioneze DSP sau Comisia de expertiza a capacitatii de munca?

Alte discuții în legătură

Fisa fiam ContSters493469 ContSters493469 Am beneficiat de 273 de zile se concediu medical.La revenirea din concediu,trebuia completata de catre angajator, fisa FIAM? (vezi toată discuția)
Boala profesionala Bilboreanu Bilboreanu Ortostatismul prelungit mi a afectat genunchii.Am ajuns la leziune de menisc care trebuie oprata.Se incadreaza acesta afectiune ca boala profesionala? (vezi toată discuția)
Doresc să dau firma în judecată Felix Moga Felix Moga V-am deranjat cu acest subiect acum câteva luni în urmă. Între timp am mai aflat câte ceva, amănunte care îmi dau de furcă. Spre pildă Legea 319 din ... (vezi toată discuția)