avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Dreptul la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Dreptul la pensie

Buna seara, pentru mama mea,nascuta in 26 iunie 1965,are 28 de ani si 5 luni de munca la care se aduga 1 an de somaj,din care 26 de ani si 4 luni la grupa I de munca in procent de 100% ca pirotehnist.
Conform noilor modificari la Legea Pensiilor, la ce varsta se poate pensiona?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: marimar09 , utilizator 12:09, 22 Iunie 2014
Nu puteti avea 26 de ani in grupa I-a.
Grupa I-a a fost pana la 31/03/2001.
Din cele postate se intelege ca aveti 26 de ani in conditii speciale de munca:
-Grupa I-a pana la 31/03/2001 asimilata la conditii speciale
-Conditii speciale incepand cu 01/04/2001

1)-Daca va incadrati in prevederile de mai jos-limita de varsta la 45 de ani.
Adica la acest moment.

Legea 263/2010

ART. 6

1) In sistemul public de pensii sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. a) persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca, inclusiv soldatii si gradatii voluntari;

c) cadrele militare in activitate, soldatii si gradatii voluntari, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale;

2)-Daca nu va incadrati,limita de varsta la 50 de ani.
Buna ziua.
Precizez ca din cei 26 de ani si 4 luni:
17 ani si 2 luni grupa I
9 ani si 2 luni conditii speciale de munca
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la pensie marimar09 marimar09 Buna seara,am o intrebare pentru mama mea,nascuta in 26 iunie 1965,are 28 de ani si 5 luni de munca la care se aduga 1 an de somaj,din care 26 de ani si 4 luni ... (vezi toată discuția)
Armata ca si vechime in munca floring2000 floring2000 Va rog , dacă vreţi,sa-mi răspundeţi la mail multe întrebări : În anul 1983 am terminat liceul şi am mers in armata 9 luni la T.R. După armată, ... (vezi toată discuția)
Sunt nascut in iunie 1965 cand pot iesi la pensie la limita de ... BarbuViorica BarbuViorica sunt nascut in iunie 1965 cand pot iesi la pensie la limita de varsta,am 4 ani lucrati in gr.II ? Dar anticipat partial?Mentionez sex masculin. (vezi toată discuția)