avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 672 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Fiica bolnava de Alzheimer, bunuri administrate de sot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Fiica bolnava de Alzheimer, bunuri administrate de sot

Buna ziua, as dori sa aflu ce se poate face in situatia urmatoare:
Matusa mea impreuna cu fiica ei au cumparat un apartament in urma cu aproximativ 18 ani si a fost intabulat pe amandoua (jumatate pe mama si jumatate pe fiica).
In urma cu 15 ani fiica a plecat in Statele Unite, unde s-a casatorit cu un cetatean american. La scurt timp dupa casatorie ea s-a imbolnavit de Alzheimer si in 2011 a fost adusa de catre sot in Romania si pusa in grija mamei sale. In 2010 intre soti a fost incheiat un act prin care sotia il investeste cu drepturi depline pe sot (are dreptul sa ii vanda/inchirieze/administreze toate bunurile dupa bunul sau plac), insa problema acestui act este ca sotia deja suferea de Alzheimer, semnatura nu pare sa fie a ei si pe langa asta acest document nu pare sa fie incheiat in fata unui notar/avocat din Statele Unite, ci doar in prezenta a doi martori.
Intrebarea 1: Are acest act vreo valoare in Romania?
Intrebare 2: Are sotul dreptul sa vanda jumatatea sotiei de apartament, daca acest apartament a fost cumparat inainte de casatorie, impreuna cu mama ei?
Intrebare 3: In cazul decesului sotiei cine este mostenitorul de drept al jumatatii de apartament?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 14:11, 24 Iunie 2014
In baza acelei procuri poate dispune de bunurile bolnavei . Dupa deces , mostenitorii sunt : sotul supravietuitor cu o cota de 1/2 si mama cu o cota de 1/2 (daca nu are si alti mostenitori.)
Va multumesc pentru raspuns!
In 2010 intre soti a fost incheiat un act prin care sotia il investeste cu drepturi depline pe sot (are dreptul sa ii vanda/inchirieze/administreze toate bunurile dupa bunul sau plac), insa problema acestui act este ca sotia deja suferea de Alzheimer, semnatura nu pare sa fie a ei si pe langa asta acest document nu pare sa fie incheiat in fata unui notar/avocat din Statele Unite, ci doar in prezenta a doi martori.


Pare sau e cert ?
1: Are acest act vreo valoare in Romania?

Nu, daca nu e act autentic ( incheiat la notar) apoi trebuia tradus si apostilat. Ce e cu actul ati putea afla daca puneti mana pe el sa mergeti la cineva care se pricepe, chiar la notar de ex.

2: Are sotul dreptul sa vanda jumatatea sotiei de apartament, daca acest apartament a fost cumparat inainte de casatorie, impreuna cu mama ei?

Nu, pt ca si daca acel act ar fi autentic, pt vanzarea unui imobil sau a unei parti, e nevoie de procura speciala adica un ain care sa se specifice exact de care bun e vb.

3. daca sotul ii va supravietui fetei si matusa va fi inca in viata.. ar imparti egal mostenirea dupa fata.

Matusa sau alte rude ar putea cere punerea sub interdictie a bolnavei si numirea unui tutore, acesta ar putea fi matusa.
In aceasta calitate ar putea cere pensie de intretinere pt fata de la sotul ei.


Ultima modificare: Luni, 23 Iunie 2014
gi-jane2, moderator
Legat de semnatura nu seamana cu cea despre care stiu sigur ca este a ei. Ideea este ca in 2009 a fost adusa in tara unde a fost diagnosticata cu Alzheimer, primeste si pensie de invaliditate din Romania tot din anul 2009 iar acest act a fost semnat "de mana ei" la finele anului 2010, asta mi se pare absurd, cum o persoana fara discernamant poate semna astfel de acte. Sotul spune ca el este tutore dar noi nu am vazut nici un act care sa ateste acest lucru.
ZAV a scris:

Sotul spune ca el este tutore dar noi nu am vazut nici un act care sa ateste acest lucru.


Chiar dacă ar fi, puterile tutorelui sunt limitate la actele de administrare a bunurilor celui pus sub tutela sa. În temeiul calităţii de tutore nu va putea vinde bunurile soţiei lui fără autorizarea instanţei de tutelă.

Soţia avînd domiciliul în România, tutela este supusă, în ceea ce priveşte măsurile luate cu privire la bunurile celui pus sub tutelă (chiar dacă tutela ar fi fost instituită în SUA), legii române, conform art.2578 C.civil:

Art. 2.578. -
.......................
(4) Măsurile ce se iau cu privire la persoana ocrotită ori bunurile sale sunt supuse legii statului ale cărui autorități îndrumă și supraveghează exercitarea ocrotirii de către cei în drept.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie cand unul din proprietari este bolnav psihic eleny62 eleny62 Tatal meu vrea sa-mi doneze apartamentul detinut de el impreuna cu sotia care este bolnava psihic. Trebuie neaparat si acordul ei? Fratii nu au nici o ... (vezi toată discuția)
Punerea sub interdictie carmenvdv carmenvdv Buna ziua, Problema suna asa: matusa sotului meu sufera de boala Alzheimer, nu are urmasi, mostenitori. Sotul impreuna cu sora lui o ingrijesc. Matusa are 2 ... (vezi toată discuția)
Sora mamei, fără descendenți, a murit cu o săptămână înaintea soțului ei, care are două fete. cum se împarte moștenirea mătușii mele? kalamatianos28 kalamatianos28 Buns ziua, Matusa mea a avut un apartament cumparat inainte de casatorie.S-a casatorit,iar sotul are 2 fete din alta casatorie.Din pacate matusa a murit,iar ... (vezi toată discuția)