avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1086 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Avertisment scris
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Avertisment scris

Buna ziua

Lucrez la o firma particulare, unde am primit un avertisment scris pentru un fapt necomisa de mine. (Doi colegi au avariat o baterie de stivuitor, iar pentru asta au primit avertisment scris toti angajatii care au permis de conducere stivuitor. Deci a fost un fel de sanctionare colectiva).
In decizie scrie ca avertismentul este aplicat in temeiul art.263 si 264 lit. a din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, dar vad ca aici este vorba de raspundere penala.
Intrebarea mea e daca este legal avertismentul asta?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:27, 23 Iunie 2014
1. Sanctiunea avertismentului este prevazuta la art.248 lit.a C.mun.
art.248 C.mun.
(1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
....

2. Codul Muncii a fost republicat si modificat ulterior republicarii.
Astfel ca acele articole invocate de angajator in decizia de sanctionare nu mai prevad ceea ce prevedeau odata.

3. Conform art.252 C.mun.:
...
(2) Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
(3) Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii.
(4) Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.
(5) Decizia de sanctionare poate fi contestata de salariat la instantele judecatoresti competente in termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii.

Stabilirea legalitatii sau a nelegalitatii sanctiunii o poate stabili numai instanta de judecat in cadrul unui litigiu aflat pe rolul acesteia.
Multumesc pentru raspunsul rapid.
Nu semnez decizia, pentru ca nu sunt vinovat si vad ca nici angajatorul nu da interesul ca sa intocmeasca o decizie asa cum ar trebui.
Chiar daca refuzati sa semnati decizia , angajatorul se poate prevala de alte modalitati de comunicare prevazute de lege
Aveti dreptate, dar nu pot semna un lucru fals.
Este optiunea dvs daca semnati sau nu, insa daca se promoveaza un litigiu, angajatorul va trebui sa probeze ca v-a comunicat acea decizie indiferent cum o considerati dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avertisment scris - valabilitate si mod de contestare AliceS AliceS Buna ziua, Daca imi poate raspunde cineva la o intrebare legata de avertismentul scris ca si abatere disciplinara: daca acest avertisment scris se da ... (vezi toată discuția)
Sactiune abuziva la locul de munca mariusastra mariusastra Salut va scriu pentru a ma lamuri intr o problema intampinata la locul de munca Am fost sactionat la art 247. 248 alin(1) lit.a din legea nr 53/2003 din ... (vezi toată discuția)
Contestare sanctiune cu avertisment cyan cyan 1. Se poate considera nula o decizie de sanctionare cu avertisment conform art. 248 alin. 1 lit a) daca nu sunt mentionate cele prevazute la art. 252 alin. ... (vezi toată discuția)