avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Contestare sanctiune cu avertisment
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Contestare sanctiune cu avertisment

1. Se poate considera nula o decizie de sanctionare cu avertisment conform art. 248 alin. 1 lit a) daca nu sunt mentionate cele prevazute la art. 252 alin. (1)?
2. Dar daca decizia de sanctionare nu a fost predata personal angajatului ci altei persoane ptr a-i inmana respectiva decizie?
3. Merita oare o actiune in instanta ptr un avertisment? Care ar fi consecintele pe termen lung daca nu se contesta decizia? O contestatie depusa la angajator are vreun efect juridic in sensul anularii deciziei?

Art. 252. - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;
d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;
e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;
f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.
(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.
(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.
(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:00, 2 Decembrie 2013
1. Asa cum ati mentionat mai sus, conf art 252 alin 2 CM "sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu....". Deci daca decizia nu este intocmita corespunzator, atunci instanta poate dispune anularea deciziei.
2. In ceea ce priveste comunicarea ei, decizia se poate comunica personal, pe baza de semnatura, sau prin posta cu confirmare de primire, la domiciliul salariatului. Cand se comunica la domiciliu, comunicare este valida indiferent de persoana care a semnat confirmarea de primire.
3. O actiune in instanta este necesara doar daca sanctiunea disciplinara are si alte efecte secundare (ex. nu mai este promovat in functie pe o anumita perioada de timp).
Fiind un act unilateral, consider ca angajatorul il poate anula doar inainte de a produce efecte juridice. Dar fiind vorba de avertisment scris, acesta produce efecte la data comunicarii, in consecinta nu se poate anula decat de Tribunal.
Totusi exista opinii care sustin contrariul:
[ link extern ]

Conf art 248 alin 3 CM sancţiunea disciplinară se radiază de drept în termen de 12 luni de la aplicare, dacă salariatului nu i se aplică o nouă sancţiune disciplinară în acest termen. Radierea sancţiunilor disciplinare se constată prin decizie a angajatorului emisă în formă scrisă.

1. Se poate considera nula o decizie de sanctionare cu avertisment conform art. 248 alin. 1 lit a) daca nu sunt mentionate cele prevazute la art. 252 alin. (1)?

Neindeplinirea conditiilor de forma conduce la nulitatea absoluta a deciziei de sanctionare. Si pentru avertisment sunt incidente prevederile articolului invocat de dvs.

2. Dar daca decizia de sanctionare nu a fost predata personal angajatului ci altei persoane ptr a-i inmana respectiva decizie?

Comunicarea se preda personal salariatului, cu semnatura de primire, ori, in caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandata, la domiciliul sau resedinta comunicata de acesta.

In practica judiciara, s-a decis ca , comunicarea deciziei este nelegală, daca semnătura de primire este a altei persoane decât reclamantul - salariatul sanctionat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sactiune abuziva la locul de munca mariusastra mariusastra Salut va scriu pentru a ma lamuri intr o problema intampinata la locul de munca Am fost sactionat la art 247. 248 alin(1) lit.a din legea nr 53/2003 din ... (vezi toată discuția)
Avertisment scris Claark Claark Buna ziua Lucrez la o firma particulare, unde am primit un avertisment scris pentru un fapt necomisa de mine. (Doi colegi au avariat o baterie de ... (vezi toată discuția)
Concediere disciplinara ContSters159916 ContSters159916 una seara.Sunt responsabil cu resurse umane.Am facut o decizie de concediere disciplinara si am gresit articolele in legatura cu termenul de contestare sio ... (vezi toată discuția)