Buna ziua,
Sunt angajat la o societate comerciala ca lacatus si anul trecut am fost numit si ca lucrator desemnat. Ce trebuie sa fac pentru a renunta la functia de lucrator desemnat?
Puteti sa vorbiti cu directorul sa va retraga numirea sau puteti sa va dati demisia din functia de lucrator desemnat. Dar se ridica niste probleme:
1. pentru a putea fi desemnat ca responsabil cu activitatea de prevenire si protectie trebuie mai intai sa absolviti un curs in domeniul SSM cu durata de min. 80 de ore;
2. lucratorul desemnat poate desfasura doar activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare. In cazul dumneavoastra exista o incompatibilitate legala intre activitatea de lacatus si cea de lucrator desemnat.
3. angajatorul trebuie să asigure mijloacele adecvate şi timpul necesar pentru ca lucrătorii desemnaţi să poată desfăşura activităţile de prevenire şi protecţie conform fişei postului. Dumneavoastra cate ore lucrati ca lacatus si cate ca lucrator desemnat. In fisa postului sunt trecute activitatile de prevenire si protectie pentru care aveti timpul, mijloacele si capacitatea sa le efectuati ?
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Numirea dvs. se poate face numai prin decizia scrisa a angajatorului la care sa fie anexata fisa postului.
Indeplinirea conditiilor mentionate de colegul dragupfa pentru a fi lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie sunt obligatorii, nu doar daca aceste conditionari ii convin angajatorului.
Lucratorul desemnat cu activitati de prevenire si protectie trebuie sa indeplineasca si conditii de studii superioare sau medii (vezi HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare, care mentioneaza:
-art.47 Nivelurile de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, necesare pentru dobandirea capacitatilor si aptitudinilor corespunzatoare efectuarii activitatilor de prevenire si protectie, sunt urmatoarele:
b) nivel mediu;
c) nivel superior).
Ma gandesc ca este posibil, ca dvs. sa fi fost desemnat ca lucrator cu sarcini ssm, din partea salariatilor sau a angajatorului, care este diferit de postul de lucrator desemnat cu activitati de prevenire si protectie in domeniul ssm.
Sunteti sigur ca ati fost numit ca lucrator desemnat pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie si nu ca reprezentant al lucratorilor cu raspunderi specifice in domeniul securitatii si sanatatii lucratorilor care este o persoana aleasa, selectata sau desemnata de lucratori, in conformitate cu prevederile legale, sa ii reprezinte pe acestia in ceea ce priveste problemele referitoare la protectia securitatii si sanatatii lucratorilor in munca fata de angajator?
Cursul urmat de dumneavoastra ce durata are?
Activitatea de prevenire si protectie este mult mai laborioasa si nu se rezuma la intocmirea proceselor verbale de la sedintele CSSM, care sunt in sarcina secretarului acestui organism.
Vezi art.15 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.