avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Pot fi forțată, legal, să accept numirea de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Pot fi forțată, legal, să accept numirea de lucrător desemnat SSM?

Sunt angajata ca referent in economie generala si am in fisa postului responsabilitati corespunzatoare, dar am primit si decizie de lucrator desemnat SSM.
Mentionez ca am cursul de 100 ore pt. inspector SSM, nivel mediu, dar nu facut pe cheltuiala angajatorului actual, ci prin intermediul fostului angajator.
Pot fi obligata legal, sa accept numirea ca si lucrator desemnat SSM?
Mentionez ca exista si un contract cu o persoana externa autorizata SSM, pt. consiliere si unele instruiri, dar in conditiile in care sarcinile mele de serviciu (ca economist), imi sunt atent monitorizate si cuantificate, nu doresc sa accept in plus si aceasta noua sarcina, pe linie SSM.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:38, 31 Mai 2018
Dacă ați făcut acel curs de SSM ar fi trebuit să știți ca aceasta activitate nu se poate face împreună cu altele, după cum spune și legea... și din ce știu pe lângă activitatea de SSM mai puteți face doar activitate de PSI-SU sau de mediu..Citiți legea 319/2006 și HG 1425/2006, cu modificările și completările ulterioare, pentru a înțelege mai bine. Mulțumesc.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Legea 319/2006 la art 8 spune asa:
(1)Fara a aduce atingere obligatiilor prevazute la art. 6 si 7, angajatorul desemneaza unul sau mai multi lucratori pentru a se ocupa de activitatile de protectie si de activitatile de prevenire a riscurilor profesionale din intreprindere si/sau unitate, denumiti in continuare lucratori desemnati.
(2) Lucratorii desemnati nu trebuie sa fie prejudiciati ca urmare a activitatii lor de protectie si a celei de prevenire a riscurilor profesionale.
(3) Lucratorii desemnati trebuie sa dispuna de timpul necesar pentru a-si putea indeplini obligatiile ce le revin prin prezenta lege.
(6) Lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.
In HG 1425/2006 - normele de aplicare a legii 319/2006 la art.20 se precizeaza:
(1) Desemnarea nominala a lucratorului/ lucratorilor pentru a se ocupa de activitatile de prevenire si protectie se face prin decizie scrisa a angajatorului.
(2) Angajatorul va desemna lucratorul numai din randul lucratorilor cu care are incheiat contract individual de munca cu norma intreaga.
(3) Angajatorul va consemna in fisa postului activitatile de prevenire si protectie pe care lucratorul desemnat are capacitatea, timpul necesar si mijloacele adecvate sa le efectueze.
La art. 24 alin.(2) din HG 1425/2006, se specifica ca, acesti lucratori trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului
Va multumesc pt. raspuns.
Am citit si Legea 319/2006 si Normele de aplicare, tocmai de aceea ma interesa ceea ce se poate intampla dincolo de prevederile legale, adica numirea ca lucrator desemnat SSM, din cadrul angajatilor cu CIM pe durata nedeterminata, cu nivel mediu de instruire SSM, cu atributii prevazute in fisa postului atat pe linie profesionala (economist) cat si pe linie SSM.
Nu vreau sa accept numirea, cum pot proceda legal?
Ce pot invoca in afara de faptul ca eu sunt angajata referent in ec. si nu inspector SSM si nu primesc 2 salarii, ci doar unul ca si ceilalti colegi economisti?
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2018
Manuela Rășină, administrator
Sa înțeleg că lucrați în privat.... cel mai ok eu zic ca ar trebui discutat cu patronul/seful... pe această temă și să vedeți cum reacționează, poate vrea să vă numească pe dvs. în acest post și să renunțe la SEPP, nu știu... Oricum dacă dorește asta și, să presupunem, că acceptați nu veti mai putea face munca de economist și vi se va schimba și încadrarea și fișa postului... Eu zic să vedeti reactia patronului și apoi să decideti ce faceti mai departe, din ce stiu nu sunteți obligată sa acceptați un post dacă nu vreți,
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2018
Ionut.ion, utilizator
In mod normal, decizia trebuia insotita de fisa postului, in completarea celei de economist si de o renegociere a termenilor din CIM.
Puteti contesta decizia angajatorului prin care va numeste lucrator desemnat ssm la tribunal invocand prevederile legale din Legea ssm si din Normele metodologice de aplicare a legii deja mentionate in discutie, respectiv art.8 din Legea ssm nr. 319/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare si art.20 din HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
In plus puteti invoca si alte prevederi din in HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare respectiv:
-Art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49.
-Art. 22 (1) Angajatorul va stabili numarul de lucratori desemnati in functie de marimea intreprinderii si/ sau unitatii si/sau riscurile la care sunt expusi lucratorii, precum si de distributia acestora in cadrul intreprinderii si/ sau unitatii.
(2) Angajatorul trebuie sa asigure mijloacele adecvate si timpul necesar pentru ca lucratorii desemnati sa poata desfasura activitatile de prevenire si protectie conform fisei postului.
-Art. 49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
Daca nu indepliniti prevederile de la art.49 al.(1) lit.b), in conditiile in care aveti studii superioare de economist, legal nu puteti indeplini functia de lucrator desemnat ssm, caz in care cursul din domeniul ssm pe care l-ati absolvit nu va ajuta la nimic.
@Ionut,ion
V-am rugat de mai multe ori prin mesaje anterioare sa va abtineti de la comentarii. pareri si presupuneri care pot crea nedumeriri utilizatorului care deschide discutia. Timpul este pretios si imi ia mult timp pana citesc ce scrieti pentru ca apoi sa editez mesajele dvs. Nu doresc sa fiu nevoit sa va sterg mesajele in totalitate.

Alte discuții în legătură

Responsabil protectia muncii - responsabilitati conducator al locului de munca in domeniul ssm S_GABYTA_80 S_GABYTA_80 Buna, Va rog sa ma ajutati cu o informatie: De ce calificari are nevoie persoana desemnata responsabil protectia muncii(eu sunt conducator de grup dar in ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm mcv mcv Care sunt legile si HG cu ultimele completari, care definesc atirbutiile unui lucrator desemnat SSM intr-o firma cu 244 lucratori? Am o functie de ... (vezi toată discuția)
Un angajat care este administrator patrimoniu și casier într-o ... Ciobotaruiulian72@gmail.com Ciobotaruiulian72@gmail.com Un angajat care este administrator patrimoniu și casier într-o instituție publica este legal sa fie numit prin dispoziție de manager lucrător desemnat ... (vezi toată discuția)