avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 383 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Pot fi forțată, legal, să accept numirea de ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Pot fi forțată, legal, să accept numirea de lucrător desemnat SSM?

Sunt angajata ca referent in economie generala si am in fisa postului responsabilitati corespunzatoare, dar am primit si decizie de lucrator desemnat SSM.
Mentionez ca am cursul de 100 ore pt. inspector SSM, nivel mediu, dar nu facut pe cheltuiala angajatorului actual, ci prin intermediul fostului angajator.
Pot fi obligata legal, sa accept numirea ca si lucrator desemnat SSM?
Mentionez ca exista si un contract cu o persoana externa autorizata SSM, pt. consiliere si unele instruiri, dar in conditiile in care sarcinile mele de serviciu (ca economist), imi sunt atent monitorizate si cuantificate, nu doresc sa accept in plus si aceasta noua sarcina, pe linie SSM.
Ultima modificare: Vineri, 1 Iunie 2018
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:38, 31 Mai 2018
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Logica mea, bazata pe HG 1425/2006, spune urmatoarele:
Art. 21 Pentru a putea sa desfasoare activitatile de prevenire si protectie, lucratorul desemnat trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca, potrivit prevederilor art. 49.
Art. 23 (1) Serviciul intern de prevenire si protectie trebuie sa fie format din lucratori care indeplinesc cel putin cerintele prevazute la art. 49 si, dupa caz, alti lucratori.
Art. 24 (2) Lucratorii din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie trebuie sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.
Art. 49 (1) Cerintele minime de pregatire in domeniul securitatii si sanatatii in munca corespunzatoare nivelului mediu sunt:
a) studii in invatamantul liceal filiera teoretica in profil real sau filiera tehnologica in profil tehnic;
b) curs in domeniul securitatii si sanatatii in munca, cu continut minim conform celui prevazut in anexa nr. 6 lit. B, cu o durata de cel putin 80 de ore.
(2) Nivelul mediu prevazut la alin. (1) se atesta prin diploma de studii si certificatul de absolvire a cursului prevazut la alin. (1) lit. b).
Concluzia mea: serviciul intern este format din lucratori desemnati, asadar lucratorul desemnat poate sa desfasoare numai activitati de prevenire si protectie si cel mult activitati complementare cum ar fi: prevenirea si stingerea incendiilor si protectia mediului.

Daca exista un alt paragraf de lege cu privire la lucratorul desemnat sau gresesc, continuam cu mare drag discutia in particular.

O seara buna!
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util

Dana Gelea a scris:


Daca exista un alt paragraf de lege cu privire la lucratorul desemnat sau gresesc, continuam cu mare drag discutia in particular.


Ce facem o luam de la capat,? Cred ca articolul este clar se refera la "Lucrătorii din cadrul serviciului intern" (considerati sau nu de dumneavoastra lucratori desemnati, cu toate ca nu exista o astfel de asociere in legislatie).
Aveti art.8 alin. (6) din Legea 319/2006
Lucratorii desemnati trebuie sa aiba, in principal, atributii privind securitatea si sanatatea in munca si, cel mult, atributii complementare.
Atributii complementare care in acest caz nu sunt precizate, spre deosebire de cazul lucratorilor din cadrul serviciului intern de prevenire si protectie unde sunt precizate activitatile de prevenirea şi stingerea incendiilor şi protecţia mediului..

Argumentele dumneavoastra sunt des folosite de serviciile externe pentru a-i determina pe angajatori sa incheie un contract de colaborare cu ei numai ca aceste argumente nu prea au acoperire in legislatie daca suntem atenti la toate nuantele textelor.
Ultima modificare: Joi, 31 Mai 2018
inspectorSSM, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
O concluzie se impune: lucratorii desemnati cu activitati in domeniul ssm nu trebuie confundati cu lucratorii angajati in cadrul SIPP.
Putem fi de acord sau sa nu fim de acord, teoretic vorbind, cu prevederile din legislatia nationala, dar obligatia este de a respecta intocmai legea.
Parerile personale si asocierile pe care le putem face le exprimam dar nu putem impune respectarea lor.
Daca ati absolvit o facultate tehnica indepliniti conditiile prevazute la art.49 din Normele metodologice si asa ati putut urma cursul de nivel mediu de 80 ore in domeniul ssm (asimilat cu inspector ssm in COR).
Asa cum am mentionat anterior, pentru a desfasura activitatea de lucrator desemnat ssm este nevoie de decizie a angajatorului, de completarea fisei de post si de un act aditional la contractul individual de munca (de regula, negociabili termenii, inclusiv salariul pentru a se obtine semnatura dvs. si a se mentiona data).
Daca nu acceptati activitatea, nu semnati aditionalul la CIM. Daca vi se desface contractul de munca puteti contesta decizia angajatorului la tribunal. Nu am de unde sti ce se va intampla in instanta.
@Ionut.ion
Nu vreau sa nu mai comentati. Este bine ca o faceti. Rugamintea mea a fost sa nu mai faceti presupuneri si sa va referiti la legislatia nationala, in vigoare.
Firmele care fac cursuri de nivel mediu (40 de ore, 80 de ore) in domeniul ssm nu sunt intotdeauna interesate daca cursantii indeplinesc sau nu conditiile de studii (vezi art.49). Daca incaseaza banii pentru curs, din punctul lor de vedere, totul este in regula.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Responsabil protectia muncii - responsabilitati conducator al locului de munca in domeniul ssm S_GABYTA_80 S_GABYTA_80 Buna, Va rog sa ma ajutati cu o informatie: De ce calificari are nevoie persoana desemnata responsabil protectia muncii(eu sunt conducator de grup dar in ... (vezi toată discuția)
Lucrator desemnat ssm mcv mcv Care sunt legile si HG cu ultimele completari, care definesc atirbutiile unui lucrator desemnat SSM intr-o firma cu 244 lucratori? Am o functie de ... (vezi toată discuția)
Un angajat care este administrator patrimoniu și casier într-o ... Ciobotaruiulian72@gmail.com Ciobotaruiulian72@gmail.com Un angajat care este administrator patrimoniu și casier într-o instituție publica este legal sa fie numit prin dispoziție de manager lucrător desemnat ... (vezi toată discuția)