Va rog sa-mi spuneti cum trebuie procedat atunci cand am 2 job-uri si vreau sa-mi iau concediu medical.trebuie sa prezint concediul medical in 2 exemplare sau o copie conform cu originalul?multumesc,o seara buna!
In original se prezinta de regula. Primele 3 zile sunt platite de catre stat procentual cu dreptul legal functie de problema de sanatate pe care o aveti, restul va fi achitat de catre angajator.
Veti putea sa va luati doar un singur concediu medical, in conditiile legii (sa fie necesar si meritat functie de problemele medicale avute), pe care va trebui sa-l prezentati pentru inregistrare angajatorului, unde aveti formalitati legale cu contract de angajare (C.I.M.)
Pentru celalalt angajator, daca aveti, deasemenea, formalitati legale, va trebui sa-l informati si sa gasiti o alta cale : C.F.P. (Concediu Fara Plata), C.O. (Concediu de Odihna), etc., perioada care sa acopere acelasi interval de timp in care veti avea C.M. (Concediu Medical) inregistrat legal si oficial la celalt loc de munca.
Asadar nu este normal sa aveti un drept care va fi dublat nejustificat. Daca ar fi fost vorba de doua C.M.-uri separate, inregistrate fiecare legal, cu perioade succesive, ar fi fost altceva, insa situatia prezentata, nu se poate acoperi decat intr-un anume fel care sa nu contravina legislatiei in vigoare si sa se conformeze criteriilor posibilitatilor normale si legale de obtinere.
Art. 33. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform prezentei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator.
Asadar, toti angajatorii platesc indemnizatiile de incapacitate temporara de munca pentru salariatul care are cumul de functii .
Art. 36. -
(1) Calculul şi plata indemnizaţiilor prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru plată.
(2) Certificatul de concediu medical se prezintă plătitorului până cel mai târziu la data de 5 a lunii următoare celei pentru care a fost acordat concediul.
....
Normele de aplicare a OUG 158/2005:
Art. 72. - (1) Pentru persoana care se aflã în douã sau mai multe situaţii dintre cele prevãzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii certificate de cãtre medicul prescriptor.
(2) Pe copiile certificate se va înscrie «Conform cu originalul» şi se va aplica ştampila unitãţii, parafa şi semnãtura medicului prescriptor, precum şi, dupã caz, parafa şi semnãtura medicului şef de secţie, în cazul concediului medical acordat la externare pentru o perioada mai mare de 7 zile.
(3) Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1
In speta, toti angajatorii trebuie sa va plateasca indemnizatia pentru concediu medical.