avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 837 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... INFORMATII DREPTURI NASTERE COPIL
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

INFORMATII DREPTURI NASTERE COPIL

BUNA ZIUA AM SI EU 2 INTREBARI:
1.SOTIA ESTE INSARCINATA IN 2 LUNI SI ESTE CASNICA,AFLATA IN INTRETINEREA MEA DE 2 ANI DE CE DREPTURI LEGALE PUTEM BENEFICIA DACA EU NU DORESC SA INTRU IN CCC.
2.LA PRIMUL COPIL NASCUT IN MARTIE 2010 NU AM CERUT NICI UN BENEFICIU LEGAL.SE MAI POATE CERE RETROACTIV STIMULENTUL,SOTIA FIIND IN ACELEASI CONDITII?
VA MULTUMESC.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 17:09, 26 Iunie 2014
1. Nu mai scrieti exclusiv cu litere mari, este contrar prevederilor regulamentului de postare pe forum si este foarte obositor de citit pentru noi.

2. - Pentru primul copil nu mai puteti solicita decat alocatia de stat pentru copii (daca nu ati solicitat-o pana acum) de 42 lei lunar pana implineste copilul 18 ani.
- Luati legatura cu Primaria sa depuneti actele necesare.
- Alocatia de stat pentru primul copil se acorda retroactiv pe 12 luni de la data depunerii actelor la Primarie.

3. - Pentru al doilea copil dvs., tatal copilului, puteti solicita direct (fara a intra in CCC) stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana acesta implineste 2 ani.
- Adica primiti salariu pentru munca depusa iar statul va mai da 500 lei lunar.
- Luati de la Primarie lista cu actele necesare pentru stimulentul de insertie si pentru alocatia de stat pentru copii, acte pe care le depuneti apoi tot la Primarie.
- Alocatia de stat pentru al doilea copil se acorda incepand cu luna urmatoare aceleia in care se naste copilul si este in suma de 200 lei lunar pana implineste copilul 2 ani si apoi de 42 ei lunar pana la 18 ani.

buna ziua,
de ce in cazul de mai sus (si altele) cand mama nu se incadreaza pt indemnizatie CCC si tatal intra in plata stimulent ( de la nasterea copilului si lucreaza pe toata per CCC) se plateste stimulent 2 ani si in luna 24, cand, practic, el nu va sta 1 luna acasa cu copilul ASA CUM PREVEDE LEGEA , iar mamele care sunt obligate sa se intoarca cu o luna mai devreme pierd o luna de stimulent pt ca nu stau tatii acasa cu copii . NU E CORECT DELOC. CE LEGE STABILESTE ASTA ? eu pierd o luna de stimulent pt ca legea e interpretabila.
antoniax:

1. - Nu inteleg nedumerirea dvs. cu privire la prevederile legale care nu sunt interpretabile, cum spuneti dvs.
- Vi se pare incorect pentru ca nu cunoasteti indeajuns prevederile legale.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:
- daca ambii parinti indeplinesc conditiile pentru a beneficia de CCC unul din ei trebuie sa intre si el cel putin o luna de zile in CCC;
- daca unul din parinti nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci celalalt parinte beneficia de toata perioada de CCC.

3. Din OUG 111/2010:

Art. 11
Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1) se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. (2), incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:

a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;

b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.


4. - Acelasi tratament se aplica si pentru stimulentul de insertie.
- In cazul de fata mama nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC (sau stimulent de insertie) si atunci tatal copilului beneficiaza el de stimulentul de insertie pe toti cei 2 ani.

5. Stimulentul de insertie se acorda numai daca solicitantul are venituri profesionale (ex: salarii).

6. In cazul dvs., daca tatal copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC (sau stimulent de insertie) atunci, fie ca intra sau nu cel putin o luna in CCC, dvs. vi se reduce CCC (sau plata stimulentului de insertie) cu o luna (fiindca acea luna este rezervata tatalui copilului.

7. Din Ordunul MMFPS 1474/2011

Situatie:
Persoana îndreptăţită solicită direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, neexprimându-şi opţiunea de a beneficia de concediu de creştere a copilului până la împlinirea vârstei de un an de către copil.

Solutie:
Persoana îndreptăţită poate solicita direct stimulentul de inserţie, începând cu ziua următoare celei în care încetează concediul de maternitate, dacă îndeplineşte condiţiile pentru acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor, denumită în continuare OUG nr. 111/2010. Dacă la momentul cererii persoana solicită de la început stimulentul de inserţie, se consideră că şi-a exprimat opţiunea pentru varianta de concediu/indemnizaţie lunară sau, după caz, stimulent, prevăzută la art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr. 111/2010. Această opţiune nu mai poate fi modificată pe parcurs, însă persoana poate reveni în concediu de creştere a copilului, până la împlinirea de către acesta a vârstei de un an, cu plata unei indemnizaţii aferente concediului şi poate continua apoi cu stimulentul de inserţie până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, în situaţia în care se reîntoarce la activitatea profesională înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an.
BUNA ZIUA,
eu inteleg ce ati explicat dvs dar eu ca mama sunt obligata sa stau acasa 42 zile concediu lauzie, apoi am doua variante:
- intru in CCC si pt ca am ales varianta de un an voi sta practic 10 luni in indemnizatie crestere copil apoi ma intorc la munca cand bebe face 11 luni, luna 12 trebuie sa stea tatal( care desi se incadreaza NU VA STA CU COPILUL pt ca nu ii permite serviciul . EU VOI PRIMI STIMULENT INCEPAND CU LUNA 13 pana face copilul 2 ani( 12 luni) , deci pierd o luna de stimulent; sau
-ma intorc la munca dupa concediul de lauzie de 42 zile si voi primi stimulent pana face bebe 2 ani din care se scade luna tatalui, deci 22 luni cu stimulent . CORECT?
in ambele situatii TOATE mamele pierd o luna de stimulent, daca tatal nu sta 1 luna in CCC.
NEDUMERIREA MEA este de ce tatal respectiv va beneficia de stimulent 24 de luni cand dupa lege TOTI tatii tb sa stea o luna cu copilul acasa, deci practic si dumnealui daca nu
va sta cu copilul nu ar trebui sa primeasca stimulent pt luna respectiva .
cum ramane cu luna rezervata tatalui? unii sunt obligati si altii nu?
Clar mamele sunt dezavantajate
1. Ati mers bine cu rationamentul pana la ultimul paragragf

2. Tatal sau mama beneficiaza de CCC sau de stimulent de insertie integral, pana la varsta de 2 ani a copilului (fara i se reduce acestea cu o luna), numai daca celalalt parinte nu indeplineste conditiile legale.

3. - In cazul celui care a deschis topicul acesta sotia este casnica si nu indeplineste conditiile legale nici pentru concediu de maternitate si nici pentru CCC.
- In aceasta situatie tatal poate beneficia de CCC (sau stimulent de insertie) de la data nasterii copilului si pana ce acesta implineste 2 ani.

4. Legea nu obliga pe nimeni sa intre in CCC (aceasta se face numai la cerere) deci nici pe celalalt parinte sa intre in CCC cel putin o luna dar daca nu o face se reduce CCC pentru primul parinte cu o luna.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de la stat? elizaelena elizaelena buna ziua! anul trecut am terminat liceul , si nu am reusit sa imi gasesc un loc de munca stabil pana la aceasta data. acum sunt insarcinata in6 luni. sotul ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil luat de tatal copilului andreeakatrina andreeakatrina Buna ziua ! Sotul meu va intra in postnatal pentru ca eu nu lucrez . Intrebarea mea este daca el este obligat sa si ia concediu sau sa faca vreun curs , ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie copil, drepurile parintilor angajati/neangajati ElenaGhidirim ElenaGhidirim Buna ziua, Situatia este urmatoarea: - mama - neangajata, fara venituri salariale in ultimii 2 ani, studenta (28 ani - uneori situatia se schimba din ... (vezi toată discuția)