avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada contributiva la pensie in cazul desfacerii ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada contributiva la pensie in cazul desfacerii nedrepte a CIM

In iulie 1993 mi s-a desfacut abuziv contractul de munca pe motive disciplinare (art. 130 lit. „i”). Am contestat in justitie decizia respectiva. Dupa 1 an si jumatate decizia desfacerii CIM a fost anulata de instanta de judecata (hotarare ramasa definitiva si irevocabila). Durata procesului a fost iulie 1993-ianuarie 1995.
Pentru perioada respectiva s-au stabilit despagubiri tot de catre instanta de judecata (in alt proces), dar in carnetul de munca nu este trecut nimic in acest sens. Este mentionat doar faptul ca, decizia a fost anulata de instanta.
1. Doresc sa stiu daca aceasta perioada se considera contributiva la pensie (stagiu de cotizare). Cred ca se considera vechime in munca dar nu stiu daca se considera ca am contribuit la pensie. Stiu ca, in acea perioada nu se plateau contributii pe angajat. Era ceva platit la fondul de salarii/unitate.
2. In cazul iesirii la pensie anticipat partial, doresc sa stiu daca se ia in considerare acest an si jumatate ca stagiu de cotizare.
3. Pentru aceasta perioada iulie 1993-ianuarie 1995 (durata procesului) am nevoie de vreo adeverinta de la firma respectiva ??? (desi, nu cred sa obtin ceva de acolo).

Multumesc anticipat pentru raspuns.
Ultima modificare: Marți, 24 Iunie 2014
ContSters324288, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihail_POPA , utilizator 23:12, 24 Iunie 2014
Depinde ce ati solicitat prin cererea de chemare in judecata. Ce scrie in sentinta?
1) Daca s-a trecut in hotarare ca se indreapta situatia in tot referitor la ilegalitatea suportata, atunci inseamna ca trebuia rezolvata si acea perioada de catre angajatorul dumneavoastra.
Trebuie sa cereti inscrierea perioadei respective. Daca ati fost reincadrat inapoi la locul de munca, atunci nseamna ca s-au platit banii ce se opreau de regula pentru contributiile prevazute de lege, inclusiv pentru contributia la pensie.

2) Normal ar trebui sa se ia in considerare. Pentru dovada se poate proba cu hotararea si cu o adeverinta de la angajator. Daca insa nu s-au achitat banii de catre angajator atunci va trebui rezolvata si aceasta problema.

3) DA. Daca nu este platita contributia, va trebui sa mergeti in instanta si sa cereti emiterea unei hotarari si indreptarea definitiva a situatiei, precum si obligarea angajatorului sa acopere cotizatia, in ceea ce va priveste, pentru acea perioada.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta vechime pt cetateni straini alinadobre alinadobre Buna ziua, Am de intocmit o adeverinta de vechime pt doi cetateni care au lucrat la noi in perioada 1993-1995 pt a o prezenta la Casa de Pensii Bucuresti. ... (vezi toată discuția)
In legea nouă a pensiilor la recalculare se iau in seamă adeverinte ... geavela geavela In Legea nouă a pensiilor la recalculare se iau in seamă adeverinte privind sumele incasate a )pentru o Invenție aplicată in perioada 1995 2002 şi b) ... (vezi toată discuția)
Lipsa stagiu cotizare Doina Elena Doina Elena Un salariat care indeplineste conditiile pentru a iesi la pensie limita de varsta, are lipsa o perioada la stagiu de cotizare, in perioada 2003-2005. Acest ... (vezi toată discuția)