avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Obligatia de plata a contributiei de asigurari sociale

buna ziua,

In data de 18.01.2013 am infiintat o inteprindere individuala.Cel care m-a ajutat cu infiintarea mi-a depus si declaratiile la anaf delcr 200 si 600.As dori sa stiu daca sunt obligat sa platesc pensia pe anul 2013.Cei de la finante se fac ca nu stiu nimic, atat inspectorul meu cat si cel care se ocupa de executarile silite.Mentionez faptul ca datorez suma de 3100 de ron cu tot cu dobanzi si penalitati.Am vreo sansa sa nu platesc acesti bani?Am iesit pe minus in 2013 deci nu am realizat venitul minim si nu stiu ce sa fac si cum sa procedez.Declaratia 601 mai are vreun rost?(citind conditiile de incetare de pe formular nu ma incadrez la nici o conditie de incetare. va multumesc.)
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 16:00, 26 Iunie 2014
A facut foarte bine ca, pentru primul an de functionare (la maxim 15 zile de la infiintare), v-a depus pe langa D220 si D600. Apoi dumneavoastra trebuia sa platiti la termenele respective contributia la pensie, alaturi de impozitul pe venit si contributia la sanatate.

Din normele de aplicare ale art. 296.22 cod fiscal:
Contribuabilii care desfăşoară activităţi impuse în sistem real, care în anul fiscal precedent au realizat venituri sub nivelul plafonului minim prevăzut de lege, nu sunt obligaţi să se asigure şi nu datorează contribuţie de asigurări sociale, pentru anul fiscal următor. Contribuţiile de asigurări sociale plătite în anul fiscal în care au fost realizate venituri sub nivelul plafonului prevăzut de lege nu se restituie, acestea fiind luate în calcul la stabilirea stagiului de cotizare şi la stabilirea punctajului pentru pensionare.

Aceasta precizare de mai sus se aplica din anul al doilea de functionare.
deci nu am nici o sansa sa scap :)...???
Din pacate nu.
Daca intrati in raporturi juridice cu statul roman (in speta ANAF) nu aveti nicio sansa sa scapati indiferent daca aveti castiguri sau pierderi.

Legea pune oamenii sa depuna declaratia 600, ei devin buni de plata, ANAF le calculeaza toate cele, apoi oamenii constata la sfarsitul anului ca au pierderi, ca nu se incadreaza in plafon sau ca, pur si simplu, nu au bani sa plateasca sau, daca platesc, nu mai au din ce sa plateasca intretinerea, mancarea si toate celelalte.
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
george-neagu, moderator
Din pacate legea e scrisa aiurea, pentru ca la CAS nu se face regularizare anuala.

Trebuie sa te gandesti foarte bine la inceputul anului daca ai de gand sa depasesti plafonul minim sau nu. Daca ai de gand sa-l depasesti, depui 600 si te apuci, frumos, si platesti lunar la valoarea asigurata, dar nu mai putin de valoarea prevazuta de lege. Daca nu ai de gand sa depasesti plafonul, depui 600, pe zero, sau la valoarea minima asigurata, apoi nu platesti nimic (ANAF se va apuca sa calculeze la venitul minim prevazut de lege), apoi, cand se incheie anul se merge la fisc pentru anularea obligatiei de plata, pentru ca nu ai realizat plafonul minim de venituri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cas sfarghiuelena sfarghiuelena Buna ziua.Va rog sa-mi spuneti daca in cazul intreprinderilor individuale si PFA exista obligativitatea platii CAS din 2015 si ce declaratii se depun in acest ... (vezi toată discuția)
Cand se depune declaratia 600 dupa ce depasesc pragul? monovertex monovertex Buna ziua, Mi-am infiintat recent PFA si cand m-am inregistrat fiscal nu am depus declaratia 600 pentru CAS deoarece nu eram sigur ca voi depasi acel prag ... (vezi toată discuția)
Declaratia 600 utilizator5555 utilizator5555 Buna ziua, Un PFA infiintat in 2009, in sistem real, dar in toata perioada a fost si angajat cu contract de munca in alta parte. Pana acum nu a depus ... (vezi toată discuția)